Wordt in deze podcast duidelijk waar de schilderijen van Jopie Huisman zijn?

© Omrop Fryslân, Karen Bies
Op 18 oktober is het 100 jaar geleden dat Jopie Huisman werd geboren in Workum. Een mooie aanleiding om een podcast over de bekende schilder te maken, dachten Marion Oskamp en Simon Heijmans.
Rode draad van 'De gestolen schilderijen van Jopie Huisman', die woensdagavond online komt, is de diefstal van drie van zijn schilderijen in Nuenen. Daar werd zijn werk in galerie Het Weefhuis in 1984 geëxposeerd.

Jopie Huisman Museum

"De diefstal is het vertrekpunt geweest van onze vierdelige podcast", zegt Marion Oskamp. "Wat veel mensen niet weten is dat de diefstal de basis heeft gelegd voor het Jopie Huisman Museum in Workum."
Na het verdwijnen van de schilderijen besloot hij nooit meer iets uit te lenen voor een tentoonstelling. Hier kwam het museum uit voort, dat in 1992 werd geopend.
Peter Miedema, de directeur van het museum, benaderde het duo voor een podcast. "Hij kende ons van 'De brand in het landhuis', een podcast die we eerder maakten. Of we een nieuw licht konden laten schijnen op Huisman en zijn gestolen werken."

Nog steeds geliefd

"Tijdens het maken van de podcast, en daarvoor door Nederland trokken, kwamen we erachter dat Jopie Huisman leeft onder de mensen. En dus niet alleen in Friesland. Sommigen hadden een reproductie van hem aan de muur hangen. Ja, voor Jopie Huisman gaan de handen nog steeds op elkaar."
De grote vraag is natuurlijk of Oskamp en Heijmans hebben achterhaald wie de schilderijen stalen, en waar ze nu zijn. "Tja, daarvoor moet je toch echt de podcast luisteren."