Rijksgeld voor behoud Friese greppellandschap: "Voelt als een erkenning"

Het Rijk heeft 353.000 euro beschikbaar gesteld voor het Friese greppellandschap. Met dat geld uit de landelijke Erfgoed Deal kan een gebied van 240 hectare opgeknapt en worden behouden.
Het gaat in eerste instantie om twee gebieden: Een kleiweidegebied in het voormalige Baarderadiel en het veenweidegebied Aldeboarn- De Deelen. In totaal is er voor het project, onder meer met hulp van de provincie en de gemeente Leeuwarden, zo'n miljoen beschikbaar.
Fries greppelland kan subsidie krijgen omdat het goed is voor de natuur
Boerin Anna-Renske Oenema is op de Kleiterp bij Wieuwert nooit afgestapt van het greppellandschap. "Voor ons is het vanzelfsprekend", zegt Oenema. "Het is de eerste afwatering geweest voor het land, zodat je het zo snel mogelijk weer kan bewerken. Maar het is zoveel meer dan dat. Een plek voor vogels. Onze kalfjes gaan er ook vaak in liggen. De hazen schuilen daar."
Daarnaast is het ook goed voor het klimaat, zo legt Kees van Stralen, adviseur Cultuurlandschap van de provincie uit. "Omdat het een hoge CO2-opslag heeft. Vooral in veenweidegebied kan het tot een grotere CO2-reductie komen door greppelinfiltratie. Je houdt het land dan beter nat, waardoor er minder CO2-oxidatie is. Dat is beter voor het klimaat."
Verder zit er meer bodemleven in greppelweide en is het rijk aan kruiden.
Motiveren
Toch verdwijnt het op dit moment steeds meer uit Friesland. Oenema begrijpt dat wel: "Wij zitten ook weleens in een spagaat. Wij willen graag dat onze loonwerker vlot kan werken, maar hij moet altijd wel rekening houden met onze greppels. Om de kuil weer snel onder dak te krijgen, moet je vlug kunnen werken. Maar dat kan bij ons niet altijd, want wij houden rekening met onze greppels."

Met het geld wil de provincie daarom boeren compenseren voor het opbrengstenverlies. Dat moet de boeren motiveren om toch voor het greppellandschap te kiezen of het te behouden.
Erkenning
Voor Oenema voelen de plannen als een erkenning voor hun bedrijfsvoering. "Ik vind het hartstikke mooi dat er aandacht voor is. Wij hadden weleens het gevoel: zijn wij ouderwets? Moeten wij ook mee een andere kant op? Maar het signaal dat er een project is, greppelland daar weer mag wezen en het meerwaarde heeft, dat vind ik machtig."
Welke boeren precies geld krijgen uit het project is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat in de loop van volgend jaar de eerste greppelweides weer in ere zijn hersteld.