Friese jeugdbeschermers staken, maar niet iedereen, vanwege de precaire zorg

Hendrika de Vries, lid van de raad van bestuur van Regiecentrum Bescherming en Veiligheid in Leeuwarden © Omrop Fryslân
Jeugdbeschermers trappen op de noodrem. Ze leggen de komende tijd hun werk neer omdat de werkdruk te hoog is en ze meer dan het maximale aantal kinderen onder hun hoede hebben.
In andere delen van het land is de situatie in de jeugdbescherming nog zorgelijker dan in Fryslân, maar ook hier staan de jeugdbeschermers onder druk.
De werknemers van de jeugdbescherming beginnen met het schrappen van een aantal bureaudiensten en doen ze later ook minder huisbezoeken. De crisisdiensten blijven wel doorlopen. Vakbond FNV wil met de acties eisen dat het kabinet op zak gaat en er zo snel mogelijk 5.000 jeugdbeschermers bij komen.
Jeugdbeschermers leggen het werk neer, want ook in Fryslân staat het water tot de lippen
Jeugdbeschermers bieden hulp aan kinderen uit huishoudens die problemen hebben, om ze zo gezond en veilig groot te brengen. Maar de instanties hebben te maken met een negatief imago.
De situatie is er niet beter op geworden met de Jeugdwet die in 2015 is ingevoerd. De gemeenten werden vanaf toen verantwoordelijk voor alle hulp aan jongeren. Het Rijk geeft de gemeenten geld, maar dat blijkt structureel te weinig.
Gemeenten moeten hierdoor bezuinigen op de jeugdzorg. "Het hele systeem is ziek", zegt Hendrika de Vries, lid van de raad van bestuur van het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid in Leeuwarden.
Het water staat wel aan onze lippen.
Jeugdbeschermer Ronald Filius
Ronald Filius is al jaren jeugdbeschermer en werkt nu bij het regiecentrum in Leeuwarden. Hij heeft ook in andere delen van het land gewerkt en ziet dat het hier in Fryslân nog niet zo erg is als daar, maar zegt ook: "Het water staat wel aan onze lippen."
"Als ik kijk naar mijn caseload, het aantal zaken dat ik heb, dan is het druk. Het moet ook niet drukker worden, want dan is het niet meer te behappen ", zegt Filius.

Afspraken met sociaal domein

Dat de situatie in Fryslân minder ernstig is, komt omdat er goed contact is over jeugdbescherming met het sociaal domein van de Friese gemeenten, legt Hendrika de Vries uit. "We hebben de afgelopen jaren gelukkig goede afspraken kunnen maken, waardoor we onze caseload omlaag hebben gebracht. Maar wij zijn er nog niet, ook bij ons moet er geld bij."

"Dit is niet mijn actie"

De zorgelijke situatie maakt niet dat Ronald Filius zijn werk als jeugdbeschermer neerlegt. Hij doet heel bewust niet mee aan de actie van de FNV. "Dit is niet mijn actie. Ik heb alle respect voor alle collega's die wel de acties mee willen doen, maar ik ben niet van plan om een bureaudienst te laten liggen of niet meer op huisbezoek te gaan. Ik heb daarmee de kinderen waar ik verantwoordelijk voor ben en de gezinnen waar ik mee moet werken."
Jeugdbeschermer Ronald Filius © Omrop Fryslân
De nieuwste acties hebben direct effect op kinderen en dat ziet Hendrika de Vries terug in de actiebereidheid. Dat is bij het regiecentrum niet heel hoog: "Wij willen ook niet dat het de kwetsbare kinderen waar we voor werken raakt. Maar het gegeven dat de FNV vol voor de acties gaat, daar staan we helemaal achter "

Meer geld

Meer geld betekent de mogelijkheid om meer en beter personeel aan te trekken en vast te houden. Zo kunnen jeugdbeschermers elkaar beter steunen en is er meer tijd voor de kinderen. Dat is nodig omdat de situaties in de huishoudens complexer zijn geworden.
"Ten opzichte van 40 jaar geleden is iedereen een stuk mondiger geworden, dus ze weten allerlei instanties te vinden om te klagen. Iedereen vindt dat hij het belangrijkste is," zegt Filius.
Volgens De Vries is er sprake van meer juridische procedures tegen jeugdbeschermers, maar hebben de cliënten het ook zwaarder en is het moeilijker om geschikte hulp te krijgen voor kinderen. Daarmee kan de druk hoog oplopen en is het zwaar om de beste zorg te geven die de kinderen en ouders volgens Filius nodig hebben en verdienen.
Regiecentrum Bescherming en Veiligheid © Omrop Fryslân
De verloopcijfers en de verzuimcijfers van medewerkers bij het regiecentrum nemen dan ook toe, zegt De Vries. "Dus dat maakt wel dat het ook bij ons op spanning staat. We hebben zorgen."
Jeugdbeschermer Filius houdt het nog wel even vol: " Het is een prachtvak en tegelijkertijd is het ondankbaar werk, want je doet het nooit goed. "

Vicieuze cirkel

Volgens Maaike van der Aar van FNV bestaan de problemen in de jeugdzorg al zeker zeven jaar. "Jeugdbeschermers hebben onvoldoende tijd om de kinderen en gezinnen voldoende te begeleiden en tijd en aandacht te geven. Dat leidt tot kwaliteitsverlies en nog meer mensen die ziek worden en de sector uitstromen, wat weer leidt tot een verhoogde werkdruk voor de achterblijvers."
Van der Aar is niet te spreken over de manier waarop de jeugdzorg nu is georganiseerd. "Dat gebeurt via de 350 gemeenten die het allemaal op hun eigen manier en met hun administratie kunnen doen. Het maakt de sector onaantrekkelijk om in te werken."

Overal hetzelfde

FNV constateert ook dat het probleem overal even groot is. "In Fryslân zien we niets anders dan in Limburg en daartussen. In elke provincie is het hetzelfde: geen personeel te krijgen, mensen lopen weg. Veel tijd gaat op aan administratie. Dit werkt voor niemand prettig."
Het kabinet trekt voor vier jaar 40 miljoen euro uit voor de jeugdzorg. "Dat is tien miljoen per jaar, dat zijn ongeveer 125 mensen die je over heel Nederland kunt aannemen. Dat zijn 10-15 jeugdbeschermers per regio, dat zet totaal geen zoden aan de dijk. We hebben berekend dat voor een verantwoorde werklast er 5.000 mensen bij moeten, dat zou 400 miljoen kosten."