FNP'er Sijbe Knol roept veehouders op om preventief tegen de wolf te ageren

Fractievoorzitter Sijbe Knol van de FNP © Omrop Fryslân
Veehouders doen er verstandig aan om maatregelen te nemen om hun dieren tegen de wolf te beschermen. Dat zegt FNP-leider Sijbe Knol na het nieuws dat de wolf vooral in Drenthe - maar ook in Fryslân - steeds meer slachtoffers maakt onder schapen en pony's.
"We zien dat in Drenthe steeds vaker koeien en pony's getroffen worden door een wolf. Hoe langer de veehouder wacht met preventieve maatregelen, hoe meer problemen zich voor zullen doen."
Knol roept daarom veehouders op om vooral een beroep te doen op de subsidiepot van de provincie Fryslân voor preventieve maatregelen.
Die pot is nu alleen beschikbaar voor veehouders in Zuidoost-Fryslân. Wat Knol betreft gaat die beperking er zo gauw mogelijk af, zodat boeren uit heel Fryslân een aanvraag kunnen doen.

Wolf verjagen

Afgelopen zaterdag werd de wolf bij Mirns nog symbolisch uit Fryslân verjaagd door vijftig amazones en ruiters op hun paarden.
In zijn toespraak bij die actie haalde voorzitter Jehan Bouma van de Stichting Wolvenhek Fryslân nog fel uit naar de FNP. Hij noemde de FNP bij die gelegenheid 'wolven in schaapskleren', omdat ze de 'rode loper' voor de wolf uitgelegd zouden hebben en initiatieven van andere politieke partijen om de wolf op te keren geblokkeerd zouden hebben.
"Doe vooral een beroep op de subsidiepot", zegt FNP'er Sijbe Knol
Volgens fractievoorzitter Sijbe Knol klopt die voorstelling van zaken niet. "Ik kan me goed voorstellen dat het verschrikkelijk is voor veehouders om hun dieren 's ochtends verscheurd in het weiland terug te vinden. Het is een lastig evenwicht op dit moment en dat vraagt ook wat van de veehouders. Ik roep de boeren daarom op om vooral een beroep te doen op de subsidiepot van de provincie en zelf beschermende maatregelen te nemen."

'Het eerlijke verhaal'

Knol realiseert zich dat zijn reactie niet is wat veel paarden- en schapenhouders willen horen. Zij vinden Fryslân 'ongeschikt' voor wolven en willen als het even kan voorkomen dat hier meer wolven komen.
De FNP'er begrijpt die wens, maar zegt daarbij dat die niet haalbaar is met de huidige wet- en regelgeving. "Ik maak me hier misschien niet populair mee, maar het is wel het eerlijke verhaal. Een partij die roept 'wij houden de wolf wel tegen' kan dat nooit waarmaken."
De FNP schrijft in het partijprogramma dat het provinciaal bestuur moet lobbyen in Brussel om te regelen dat de wolf een 'lagere bescherming' krijgt, zodat de overheid kan ingrijpen in het geval van 'excessen'. Maar volgens Knol is het aanpassen van de status van de wolf 'een moeilijk proces.'