Sjinkie Knegt over kritiek op bondscoach: "Dat was wel wat lullig, ja"

Sjinkie Knegt bij de Dutch Open © Orange Pictures
De kritiek op de nieuwe bondscoach Niels Kerstholt was "wel wat lullig". Dat vindt shorttracker Sjinkie Knegt, zo zei hij op de Dutch Open in Heerenveen dit weekend.
Niels Kerstholt is de nieuwe shorttrackbondscoach dit seizoen. Hij neemt het stokje over van Jeroen Otter, die er een jaar tussenuit gaat. Twee weken geleden gaven Suzanne Schulting en Knegt aan dat ze nog erg moeten wennen aan de nieuwe bondscoach.
Volgens Sjinkie moeten we dat niet te negatief opvatten. "Het is maar net hoe de journalist het opschrijft, hè. Het wordt ook wel eens wat aangedikt of verdraaid. Zo zie ik dat. Het gaat allemaal prima met Niels."
Is dat niet wat te makkelijk, dat het wat overdreven is? "Hij moet ook wennen. Hij heeft alleen ervaring bij de jeugd en staat nu voor een paar wereldtoppers. Dat is wat anders. We moeten hem daar denk ik wat bij helpen, en de goede kant op sturen."
Na de publicatie over Kerstholt dacht Knegt later wel dat het misschien net wat te ver ging. "Dat was wel wat lullig, ja. Dat had niet zo gehoeven. Hij bakt er niet niets van. Sommige dingen kunnen beter en sommige dingen niet."
Sjinkie Knegt over kritiek op bondscoach Kerstholt: "Dat had niet zo gehoeven"
Dan over naar het sportieve deel. Knegt zegt dat hij momenteel misschien wel beter is dan ooit. Op de training reed Knegt onlangs een persoonlijk record op één rondje. Dat zette hij nu op 7.94. Het was 8.02.
"Op de training reed ik makkelijker rond dan vorig jaar rond deze tijd. Dat resulteert in goede rondetijden: 7.94. Nou, sla de boeken er maar op na. Dat wordt in wedstrijden ook bijna nooit gereden. Ik heb het in Beijing één keer gereden, maar dat is onder bijzondere omstandigheden. 7.94 is echt heel hard."
Bij het shorttrack telt de tijd niet, maar toch zegt het wel wat. Qua tijd is hij dus beter dan ooit. "Op één rondje wel, ja. Nou heb je daar in een wedstrijd niets aan, maar het zegt wel dat je de hoge snelheid wel hebt."

Knegt wil finales rijden

Wat zegt dit over het komende seizoen? Wat is er mogelijk? "Ik denk dat ik op de 1500 meter gewoon finales kan rijden. Ik begrijp het spelletje nog altijd heel goed. Ik zou niet weten waarom het niet zou kunnen." Knegt is natuurlijk al wel 33 jaar. "Ja, nou en? Ik ben dus nog altijd de snelste op Thialf", lacht hij.
Sjinkie Knegt over hoe goed hij nu is
In de wedstrijd van vorige week en bij de time trials liet hij al zien aardig in vorm te zijn. Hij denkt dan ook dat hij beter is dan vorig jaar rond deze tijd. "Ik zit er wel goed in. Vorige week kwam ik tot goede resultaten. Toen had ik er wat meer de focus opgelegd dan in dit weekend en ik zag dat het beter ging."

Rianne de Vries bloeit op bij afwezigheid van Jeroen Otter

Waar Knegt nog moet wennen, heeft Rianne de Vries juist baat bij het vertrekken van Otter. Ze lijkt bevrijd. "Ik zit lekker in mijn vel en krijg heel veel vertrouwen van de staf. Ik zit goed in mijn vel."
Rianne de Vries is gelukkiger nu Jeroen Otter weg is
Dit weekend rijdt De Vries goed en lijkt ze zeker van deelname aan de World Cups. Ze werd tweede op de 500 meter en liet zich dit weekend goed zien.
"Ik merk de rust in de wedstrijden. Ik heb meer plezier. Het is toch een stukje vertrouwen. Als ik aan het rijden ben en dat ik weet: ik kan het wel. Anders was ik meer bezig met randzaken. Als ik goed rijd, dan komt er veel meer uit dan dat ik bezig ben met de finish." Is de last van jouw schouders, oftewel Jeroen Otter, gevallen? "Ja", zegt ze resoluut.

De Laat slecht begonnen aan het seizoen

Wie zich niet bepaald goed liet zien dit weekend is Itzhak de Laat. En niet alleen dit weekend, ook bij de wedstrijden van vorige week zette hij matige resultaten neer. Het is zeker nog niet het seizoen van De Laat. "Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik zoveel moeite heb gehad aan het begin van het seizoen. Vrij lastig, ja."
Itzhak de Laat over het teleurstellende begin van dit seizoen
Maar hoe kan het dat hij zo slecht aan het seizoen is begonnen? "Ik ben sowieso nooit een ster aan het begin van het seizoen. Maar het niveau in shorttrackend Nederland is ook wel echt toegenomen. Dus als ik niet goed rijd, dan heb ik echt heel erg veel moeite. Dat kon ik misschien in de vorige jaren wat meer verbloemen. Dat is voor mij wel even lastig nu."

Plaatsen voor de wereldbekers later bekend

Later deze week wordt bekend wie er geselecteerd zijn voor de eerste twee World Cups van dit seizoen in Montreal en Salt Lake City. Hoewel dat allemaal nog niet officieel bekend is, is het wel zeker dat Schulting, Knegt en De Vries meegaan. Voor De Laat is dat nog niet duidelijk.
Schulting was deze week ziek en deed niet mee aan de Dutch Open. Sven Roes is geblesseerd aan zijn heup en deed daardoor ook niet mee.