Friese drone komt veilig aan in Kopenhagen: "In Denemarken was het jachtseizoen begonnen"

De drone die naar Kopenhagen is gevlogen © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De drone van het ingenieursbedrijf Antea Group, die woensdag in Oranjewoud aan zijn tocht naar Kopenhagen begon, is aangekomen in de Deense hoofdstad. De drone heet 611 kilometer afgelegd, een record voor een niet-militaire drone.
De reis is goed gegaan, het weer zat mee en de aankomst was zondag volgens schema om 11.30 uur, zegt Roel Brandt van de Antea Group. Met deze expeditie wilden de initiatiefnemers onderzoeken en aantonen wat de mogelijkheden van drones zijn.

Jagers waarschuwen

De drone is door drie landen gereisd: Nederland, Duitsland en Denemarken. Onderweg kwam het team dat de drone volgde van alles tegen, vertelt Brandt.
"Bij bepaalde landingsplekken in Denemarken, hier is net het jachtseizoen begonnen, waren jagers actief die op vogels aan het schieten waren. Die mensen moesten we natuurlijk wel even aanspreken: 'Let op, er komt straks ook iets anders voorbij en schiet daar vooral niet op.'"

Toekomst dronevervoer

Met de uitkomsten en ervaringen van expeditie wil het ingenieursbedrijf verder werken aan de toekomst van het transport met drones. Zo wordt er gewerkt aan het bezorgen van pakketten, medische pakketten bijvoorbeeld, maar op termijn ook aan het dronevervoer van mensen.