Vijftig amazones en ruiters verjagen de wolf symbolisch uit Fryslân

50 amazones en ruiters verjagen symbolisch de wolf bij Mirns © Omrop Fryslân
Vijftig ruiters en amazones uit heel Fryslân verzamelden zich zaterdagmiddag bij Mirns voor een bijzondere actie. Door in een lijn vanaf een hoogte naar beneden te rijden, werd de wolf symbolisch uit Fryslân verjaagd in de stijl van een oude veldslag.
Het paardenvolk vindt dat er vooral niet meer wolven moeten komen in Fryslân en doet daarom graag mee aan de actie van Stichting Wolvenhek Fryslân.
Voorzitter Jehan Bouma van Stichting Wolvenhek had ook een politieke boodschap voor deelnemers en publiek: wie tegen de wolf is, moet volgens hem volgend jaar vooral niet op de FNP stemmen.
"De FNP heeft een zeer negatieve rol gespeeld in het wolvenverhaal. In de staten was een meerderheid tegen de wolf, maar er volgde geen actie omdat de FNP dat niet wilde. Ze hebben de rode loper voor de wolf uitgerold."
De wolf wordt symbolisch Fryslân uitgejaagd
De FNP laat in een reactie weten dat de partij de beschermde status van de wolf wil verlagen. Als dat lukt, zijn er meer mogelijkheden voor de overheid om de wolf te bestrijden in het geval van 'excessen'. De wolf nu aanpakken kan niet, omdat het dier beschermd is op het hoogste Europese niveau.
De deelnemers aan de actie van zaterdag willen vooral voorkomen dat de wolf nog meer slachtoffers kan maken in Fryslân. Fenna de Vos uit Terwispel was bijzonder gemotiveerd om mee te rijden. Afgelopen zomer werd haar pony bij Oudehorne doodgebeten door een wolf.
"Ik had zo'n verdriet en ik was ook boos. Ik wil niet dat dit nog meer pony's of veulens overkomt. Het is daarom echt tijd voor actie." Ze wijst erop dat veel paarden en pony's het hele jaar door buiten lopen en daardoor 's winters extra kwetsbaar zijn voor wolven.