Peer Gynt wint Gouden Gurbe voor beste openluchtspel en hoofdrol

Lucas van Dijk als Peer en Tineke Nicolai als de moeder van Peer © Sake Beerstra
Het openluchtspel Peer Gynt van Masquerade Theater heeft de Gouden Gurbe voor beste openluchtspel van 2022 gewonnen. Lucas van Dijk, die de Peer Gynt speelt in dat openluchtspel, kreeg bovendien de Gouden Gurbe voor beste hoofdrolspeler.
De jury noemt het stuk van het jongerentheater, geregisseerd door Job de Roo, "een mooie en heldere bewerking van de Noorse toneelklassieker Peer Gynt." De jury bestond uit Wim Vervoort, Simone Montsma en Jojanuke Braam.
Zij vinden dat de nieuwe locatie van de toneelploeg erg goed paste bij het verhaal over Peer die van alles beleeft. "Er wordt vlot en met overtuiging geacteerd, gezongen en gedanst."
De locatie aan de Blauhúster Puollen © Henk te Biesebeek
Het openluchtspel Vinea Domini Zeilkampen heeft de Gouden Gurbe voor vormgeving gewonnen. Dat had volgens de jury alles te maken met de unieke locatie, in de natuur van de Blauhúster Puollen. "Precies op de plaats waar het verhaal uit het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw zich afspeelt."
De jury noemt het decor van het openluchtspel "één groot pleidooi om bij iepenloftspullen vaker op zoek te gaan naar uitdagende, passende locaties."
© Omrop Fryslân
De Gouden Gurbe voor beste bijrol was Mayte Veenstra in het stuk De Jacht. Zij maakte indruk op de jury. "Het wordt dus tijd dat iemand haar een hoofdrol toebedeelt", zegt de jury erover.
De Gouden Gurbes zijn de Oscars van de openluchtspellen en worden uitgereikt door de Leeuwarder Courant. Zestien jaar geleden is de prijs bedacht door de cultuurredactie. De Gouden Gurbes verwijzen naar Gurbe, het boertje dat in de krant commentaar gaf op het nieuws.
De extra prijs, een Gurbe waar geen enkel vast criteria voor is, gaat naar vereniging De Trochknallers uit Makkum. "Het was voor de jury een belevenis die je bijblijft, de mix van theater en autocross."

Publieksprijs

De publieksprijs is naar Door de Raarderbosk gegaan, een eigen versie van de musical Into the woods. Voor de publieksprijs zijn bijna 17.000 stembriefjes ingeleverd.