Heerenveentrainer Kees van Wonderen vraagt geduld: "Wij willen ook spektakel"

Trainer Kees van Wonderen © Orange Pictures
Aan de punten ligt het niet, sc Heerenveen vindt zichzelf terug op de zesde plaats van de ranglijst. Toch klinkt er kritiek, want het voetbal is saai en voorspelbaar. Trainer Kees van Wonderen erkent dat sommige dingen beter moeten, maar: "Het duurt vaak eventjes, voordat de kwartjes goed vallen."
Heerenveen speelde deze competitie al vier keer met 0-0 gelijk en hoort bovendien met Vitesse en FC Emmen tot de minst productieve ploegen van de eredivisie. Van Wonderen heeft gezorgd voor een stevig fundament, maar nu is het tijd om de slingers op te hangen.
"Iedereen wil een ploeg zien die ervoor vecht, met veel kansen en goals, om uiteindelijk de overwinning uit het vuur te slepen. En soms lukt dat ook, bijvoorbeeld tegen Twente", zegt Van Wonderen.
Trainer Kees van Wonderen over het spel van sc Heerenveen
Van Wonderen: "We willen meer kansen creëren, meer momenten voor de goal van de tegenstander. Dat is ook een bepaalde ontwikkeling die deze ploeg doormaakt. Het herkennen van de mogelijkheden op het veld."
De wedstrijd sc Heerenveen - PSV begint zondag om 16.45 uur. Het duel is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Het commentaar komt van Arjen de Boer.
Ook al hoort PSV bij de traditionele top drie, het is wel een ploeg die Heerenveen goed ligt. De laatste keer dat de ploeg uit Eindhoven in Heerenveen als winnaar van het veld stapte, was in december 2011. Toen eindigde de wedstrijd in 1-5 door doelpunten van Toivonen (2 x ), Wijnaldum (2 x) en Matavz.

Kan twee kanten op

Van Wonderen: "Daar kun je twee kanten mee op. Je kunt zeggen dat de kans dan groter wordt dat ze hier nu wel een keer gaan winnen. Maar je kunt ook zeggen: ze komen hier niet graag. Laten we die traditie vooral voortzetten. We gaan strijden tegen een grote ploeg en het zou mooi zijn om in een mooie ambiance deze wedstrijd te winnen. Daar kijk ik naar uit en ik ben benieuwd of wij al zover zijn."
Joost van Aken is nog niet hersteld van zijn hamstringblessure en zit niet bij de wedstrijdselectie. Van Wonderen wilde zijn opstelling niet prijs geven, maar het ligt in de verwachting dat Syb van Ottele net als tegen FC Emmen zijn vervanger is.

Van Nistelrooij

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij speelde in het seizoen 1997 - 1998 voor sc Heerenveen en maakte in dat seizoen 13 doelpunten. Daarna maakte hij de transfer naar PSV.
Na een succesvolle carrière bij onder andere Machester United en Real Madrid is Van Nistelrooy sinds dit seizoen hoofdtrainer bij PSV. Dat gaat met 'ups and downs'. Zo werd er gewonnen van Feyenoord (4-3) en om daarna met 3-0 te verliezen bij Cambuur.

Heerenveen kan zich maar voorbereiden

Van Wonderen: "Ze zijn wisselend in hun presteren en nog een beetje aan het zoeken naar de beste samenstelling. Maar het is natuurlijk een topploeg in Nederland met veel kwaliteit en veel wapens en dan missen ze ook nog een aantal spelers. Wij kunnen ons borst natmaken."