Aantal coronagevallen neemt langzamerhand weer toe, GGD merkt najaarsgolf ook

Het aantal coronagevallen neemt weer toe © ANP
In de ziekenhuizen liggen steeds meer mensen met corona. In Fryslân is het aantal patiënten met corona in een week tijd opgelopen van 15 naar 24. In heel Nederland liggen 962 mensen met corona in het ziekenhuis: het hoogste aantal sinds 28 juli.
Woensdag stelde het RIVM dat de 'najaarsgolf' is begonnen, vanwege de snel toenemende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames.
"Het gevoel is inderdaad dat het toeneemt", zegt Derk Moor van GGD Fryslân. "We zien dat meer zorgpersoneel zich meldt, ook in de rioolgegevens die we bijhouden zien we dat dat elkaar volgt."
Er wordt alweer een tijdje geprikt © ANP
Een paar weken geleden kwamen er tientallen mensen bij de GGD voor een test, en was ongeveer de helft positief, vertelt Moor. "Nu komen er enkele honderden en test twee derde positief."
Het gaat dan om testen onder zorgpersoneel. Het is voor mensen die niet in de zorg werken momenteel niet mogelijk zich te laten testen bij de GGD.

Zelf testen

Die mensen wordt nog steeds geadviseerd om zelftesten te doen. "Als die positief is het dringende advies om thuis te blijven. Als de test negatief is wordt nog steeds aangeraden om contact met kwetsbare of oudere mensen te vermijden en als de klachten aanhouden de volgende dag nog een test te doen."
GGD Fryslân © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Die maatregelen zijn voor de meeste mensen niet altijd even duidelijk meer, ziet ook Moor. "Het beeld is er wel als je er naar zoekt, maar we zijn doorgegaan met ons leven, corona is minder zichtbaar in de samenleving."

Dokkum blijft wat achter in vaccinatie

Zo zijn mondkapjes niet meer verplicht, en staan er geen grote borden of pijlen meer in winkels en andere openbare gebouwen. Wat wel weer kan is vaccineren, en daar is volgens Moor veel belangstelling voor. "De beschikbare plekken die we hebben zitten bijna allemaal vol."
"Alleen in Dokkum blijft het wat achter, op de rest van de vijf locaties hebben we meer dan 90 procent belangstelling. We zien dat mensen behoorlijk belangstelling hebben om die prik te halen."
Wel is de animo voor de vaccinatie minder dan bij andere vaccinatieronden. "We zien wel dat de prik iets lager is dan bij vorige prikken, maar daar hebben we rekening mee gehouden. Dat is misschien ook omdat corona meer uit beeld is verdwenen."