"Johan Remkes had het woord 'kloof' beter niet kunnen gebruiken"

Caspar van den Berg © Omrop Fryslân
Johan Remkes had het woord 'kloof' in zijn stikstofrapport beter kunnen mijden, vindt hoogleraar bestuurskunde Caspar van der Berg van Campus Fryslân.
Het woord werkt bij sommigen als een rode lap, terwijl het bij anderen van de schouders glijdt. Van der Berg stelt dat een kloof een gevoel is en niet meetbaar. Wat hij al ziet en kan meten zijn toenemende verschillen tussen bepaalde gebieden.
Caspar van der Berg over de 'kloof' die Johan Remkes aanhaalde
Als het over kloven gaat, dan gaat het over een dominante groep en een minder dominante", zegt Van der Berg. "De groep die er last van heeft gebruikt 'm wel, de anderen niet. Ik vind eigenlijk het gesprek over een kloof minder productief."

Verschillen tussen gebieden

Van der Berg ziet met name verschillen toenemen tussen gebieden. Hij vindt dat ook een betere benoeming: "Sommige regio's zijn bijvoorbeeld gespiegeld. Neem sociale cohesie. Daar zie je in Amsterdam niet maar hier in Fryslân wel."
Maar andersom ook: "Economie en toegang tot voorzieningen zijn twee aspecten van brede welvaart die in Amsterdam hoog scoren, maar in Fryslân zie je juist zorgen." Daar moeten beleidsmakers in Den Haag dan ook beter rekening mee houden.
Johan Remkes bij de presentatie van zijn stikstofrapport © ANP
Van der Berg vindt dat Remkes met zijn rapport al de spijker op de kop slaat. Vooral omdat het over veel meer gaat dan stikstof alleen. "Hij stelt dat hij in de gesprekken die hij heeft gevoerd veel heeft teruggekregen dat het niet alleen om stikstof gaat. Het gaat ook om de verhouding tussen verschillende typen gebieden in Nederland en de erkenning van de problematiek in ieder gebied."

Leefbaarheid

Het draait dan om de volledige toekomst en leefbaarheid van de landbouwgebieden. Van der Berg hoopt dan ook dat het kabinet de aanbevelingen serieus neemt: "Ze moeten niet alleen komen met een perspectief voor de landbouw alleen. Ze moeten ook kijken naar het platteland. Meer de moeite nemen om te begrijpen wat de zorgen en noden zijn van de inwoners in gebieden die verder van Den Haag liggen."