Aldeboarn wil weer een supermarkt: "Anders moeten we op onze oude dag nog verhuizen"

De supermarkt in Aldeboarn © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Aldeboarn wil een eigen supermarkt terug in het dorp. In september ging de oude supermarkt Centerrr dicht omdat het niet meer uit kon. Voor sommige dorpsbewoners een grote tegenslag, die nu mogelijk zelf willen verhuizen.
"Het is voor ons een groot probleem dat de supermarkt weg is," zegt Gerrit Hofstra. Hij woont al jaren in Aldeboarn, maar wil nu mogelijk toch verhuizen. "Mijn vrouw en ik zijn niet zo mobiel meer, op onze leeftijd. Toch moeten wij naar Akkrum om boodschappen te doen."
Dat is 'maar' zo'n vijf kilometer. Maar als je niet meer kunt fietsen of autorijden, dan is dat een eind. Hofstra: "Mijn vrouw heeft geen rijbewijs meer en dus zijn we afhankelijk van anderen. Dat is niet wat we willen en dat moet echt anders. Op onze oude dag verhuizen is ook niet wat wij willen."
Gerrit Hofstra uit Aldeboarn © Omrop Fryslân
Het dorp slaat de handen ineen en zoekt naar een oplossing. Dorpsbelang merkt op verschillende informatieavonden dat de animo voor een nieuwe supermarkt groot is.
"Er liggen veel ideeën voor een nieuwe supermarkt", zegt Jacqueline Brauwers van Plaatselijk Belang Aldeboarn.

Opties op tafel

Het hoeft niet heel groot te worden, denkt ze. "Het kan bijvoorbeeld ook een soort to-go winkeltje worden. Dat mensen de boodschappen kunnen afhalen. Er lag ook het idee van een SRV-wagen en dan zijn wij ook al geholpen. Het mooiste zou zijn om de échte supermarkt terug te krijgen, want er is animo genoeg voor."
Aldeboarn wil een nieuwe supermarkt
Toch is er meer nodig dan alleen animo. De supermarkt moet ook rendabel zijn. De oude supermarkt merkte dat er te weinig klanten waren en de kosten waren te hoog. "Dat is natuurlijk wel een punt dat wij in de gaten houden," zegt Brauwers. "We moeten naar de kosten kijken, want het kan ook geen goed doel zijn om de supermarkt open te houden. Er moet wel een echte onderneming van worden gemaakt."
Jacqueline Brauwers van Plaatselijk Belang Aldeboarn © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Dat is nog een moeilijk verhaal, maar mogelijk zijn er wel stappen gezet door het dorp. "Vroeger gingen wij te weinig naar de supermarkt hier, normaal omdat die te duur is. Nu merken we dat de supermarkt wel echt gemist wordt. Het is meer dan alleen een onderneming. Het is ook de ontmoetingsplek van het dorp en brengt leven. Daar zijn we ons nu allemaal bewust van."

Nog niet aan gewend

"Het zou heel mooi zijn als er weer wat komt," zegt dorpsbewoner Arie Postma. "Die andere is nu twee weken dicht, maar ik kan er niet aan wennen. Het is zo stil op straat. Er moet weer leven in de brouwerij komen."
Dorpsbelang hoopt binnenkort een oplossing te vinden voor een nieuwe supermarkt.