Amelander strand erodeert snel, Rijkswaterstaat moet weer nieuw zand aanbrengen

Het strand van Ameland vanuit de lucht © ANP
Het strand van Ameland heeft bij paal 2 te maken met flinke erosie. Het strand is daardoor een stuk smaller en lager geworden. Rijkswaterstaat gaat daarom 3 miljoen kubieke meter nieuw zand aanbrengen in het najaar van 2023.
Tot die tijd is de kans op duinafslag bij hoogwater en storm groter. Volgens Rijkswaterstaat was het niet mogelijk om de zogenaamde zandsuppletie eerder uit te voeren.
Jan Visser van Rijkswaterstaat noemt het een complexe, autonome ontwikkeling. Veel factoren hebben invloed op de slijtage van het strand, zoals de waterstanden, stroming, golfhoogte en stormen.
Jan Visser van Rijkswaterstaat
De ontwikkeling versnelt op Ameland, dat maakt de kans op schade aan de buitenste rij duinen groter.

Mogelijk schade aan strandpaviljoen

Er wordt rekening mee gehouden dat er door de duinafslag schade aan de strandovergang en strandpaviljoen Sunset kan ontstaan. Er kunnen ook hoogteverschillen van meerdere meters in de duinen ontstaan. Mensen worden gewaarschuwd om er niet te dichtbij te komen.
Visser denkt ook dat een flink stuk achter het paviljoen zal verdwijnen. Als de slijtage doorgaat, moeten er mogelijk alternatieven gezocht moeten worden om paviljoen en strand bereikbaar te houden.
De gemeente Ameland kan de strandovergang sluiten als de veiligheid van bezoekers niet meer gegarandeerd kan worden. Sowieso is het advies om bij storm en hoogwater niet het strand op te gaan.

Stormen de oorzaak?

In 2019 had Rijkswaterstaat tussen paal 1 en 4 ook al 2,5 miljoen kubieke meter zand aangebracht, maar bij paal 2 is dat allemaal alweer verdwenen.
Dat de kust bij paal 2 zo snel erodeert, had Rijkswaterstaat niet verwacht. Mogelijk zijn de stormen in het voorjaar van 2022 daar de oorzaak van. Die hebben gezorgd voor hoge waterstanden.