De brandweerkazerne van de toekomst is een gemeenschapscentrum

De kazerne van de brandweer van Harlingen © Veiligheidsregio Fryslân
De kazerne van de toekomst wordt een gemeenschapscentrum. Zo moet de brandweer nog meer onderdeel worden van de gemeenschap. Dat staat in de toekomstverkenning van het korps in Fryslân.
De brandweer moet de taakopvatting naar de toekomst verbreden, zo zegt adjunct-commandant Marinus van der Velde. Hij ziet dat veel voorzieningen uit de dorpen verdwijnen. Een kazerne moet daarom dan ook meer een gemeenschapscentrum worden. "Dat is iets waar we misschien als brandweer echt aan moeten wennen."
Van der Velde kijkt dan bijvoorbeeld naar hoe kazernes in de Verenigde Staten functioneren. Daar zijn ze veel meer geworteld in de gemeenschap. "Pinautomaten zijn weg, winkels gaan dicht en er is geen postkantoor meer. Dan is de brandweer daar de enige overheidsinstelling." Daar moet gebruik van worden gemaakt, zo denkt Van der Velde. "We hebben 66 korpsen in Fryslân, 65 daarvan bestaan geheel uit vrijwilligers. Het korps wordt gedragen door de gemeenschap."

Inzet technologie

Het is de reden dat er nu wordt gekeken naar hoe de brandweer er in 2030 uit moet zien. "We moeten meegroeien, want het gaat er ook voor ons anders uitzien. We zijn nu bekend en gewaardeerd en dat moet zo blijven, ook in de toekomst." Dat is vooral nodig om dan ook voldoende vrijwilligers te houden.
Daarnaast wordt ook gekeken naar wat technologie kan doen. Van der Velde: "Denk dan aan robotisering of de inzet van andere technische hulpmiddelen. Kan een drone bijvoorbeeld op plekken blussen waar wij lastig kunnen komen? Ook dat is onderdeel van de toekomstverkenning."