Súdwest-Fryslân gaat meedenken over oplossing voor overlast door waterplanten in de Zuidwesthoek

Waterplanten in de Skraarder Feart © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
De gemeente Súdwest-Fryslân gaat in een nieuwe werkgroep meedenken over een oplossing voor de explosieve groei van waterplanten in de vaarten in de Zuidwesthoek. Watersportondernemers uit de omgeving van Makkum hebben flink onder de planten te lijden.
Donderdag was er een bijeenkomst met onder meer ondernemers, plaatselijke belangen, Wetterskip Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân. Ook Team Alg, de groep die in actie komt tegen de waterplanten, zat erbij.

Nieuwe werkgroep

"Wij zijn heel blij met het resultaat", vertelt Martin de Jong van de actiegroep. "Wethouder Henk de Boer van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft toegezegd dat er serieus naar het probleem moet worden gekeken."
Er wordt nu een werkgroep opgericht met medewerking van de gemeente en Wetterskip Fryslân om de problemen in kaart te brengen en naar een oplossing te zoeken.

Oplossing nog niet voor handen

De actiegroep ziet wel wat in het uitbaggeren van de vaarten. "Dan komen de vaarten weer op diepte. Dan komt er minder licht op de bodem, zodat de planten minder kunnen groeien", zegt De Jong.
Op de bijeenkomst van donderdag was ook een specialist op het gebied van het maaien van waterplanten. Die gaf de aanwezigen wel een belangrijk inzicht. "Nu doen we vaak: hupsakee, afmaaien en op de kant gooien. Dan blijven er veel plantenresten achter. Maar elk stukje dat in het water overblijft, wordt weer een plantje."
Nu moet eerst de werkgroep verder gestalte krijgen. Een oplossing voor de vaarten is voorlopig dan ook nog niet gevonden. "We willen een duurzame en langdurige oplossing en dat is niet in twee, drie maanden voor elkaar. Alles hangt van het geld en de betrokken partijen af. Je hebt ook niet meteen alle handen op elkaar", zegt De Jong.