ROC Friese Poort biedt gratis menstruatieproducten aan

Manager Jolanda Brouwer, studente Dieuwke Bosje en Alice Muller van het college van bestuur © ROC Friese Poort
ROC Friese Poort biedt studenten en medewerkers sinds kort gratis menstruatieproducten aan. Want het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om tampons, maandverband en menstruatiecups te kunnen kopen.
Aanleiding voor het aanbieden was een onderzoek, waaruit bleek dat één op de tien meisjes de financiële middelen niet heeft om menstruatieproducten te kopen. Op ROC Friese Poort gaat het om zo'n 900 vrouwen. Gevolg kan zijn dat zij thuisblijven van school of werk.

"Dit had veel eerder gemoeten"

De school heeft daarom op alle locaties kastjes opgehangen, waar iedereen gratis iets uit kan pakken. Manager en initiatiefnemer Jolanda Brouwer zegt al veel positieve reacties te hebben gekregen. "Ze zeggen: 'wat geweldig, dit had al veel eerder gemoeten'. Ook collega-scholen zeggen dat ze zoiets ook wel willen."
Volgens Brouwer heerst er een taboe op het probleem. "Er kwam weleens iemand naar de receptie voor menstruatieproducten, maar er werd niet over gesproken. Door het ophangen van de kastjes, proberen we het taboe te doorbreken."
De school krijgt de producten ook gratis, die worden geleverd door het Armoedefonds. ROC Friese Poort kreeg verder advies van Stichting Bloody Basics, die zich inzet voor de toegankelijkheid van zulke producten voor vrouwen en meisjes.

Ook voor moeder of zus

De leerlingen kunnen zoveel pakken als ze nodig hebben. "Je mag genoeg meenemen, ook voor bijvoorbeeld een moeder of een zusje." Brouwer is niet bang dat er misbruik van zal worden gemaakt. "We doen het nu drie weken en de kastjes worden niet leeggeroofd. De mensen die het nodig hebben, pakken het."
Friese Poort is het eerste mbo in Fryslân met zo'n uitgiftepunt. De school hoopt dat andere scholen het voorbeeld volgen.
Verder wijst ROC Friese Poort erop dat studenten met financiële zorgen terecht kunnen bij hun SLB'ers, een soort mentoren. Er zijn mogelijkheden voor meer steun, zoals het Mbo Studentenfonds. De school gaat voorlichting mogelijk maken door het Student Service Centrum en er is ook een inloopspreekuur in samenwerking met de gemeente.