Aardwarmteproject in Leeuwarden krijgt toch een vervolg

Een beeld van de eerste boring © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Het aardwarmteproject in Leeuwarden kan toch verder. Omdat de eerste put minder warmte opleverde dan verwacht, was onzeker of het project wel kon doorgaan. Het consortium Warmte van Leeuwarden heeft nu toch besloten om de boring van de tweede put door te zetten.
"We zien het enorme belang van aardwarmte", zegt woordvoerder Gert Schurer van het consortium. "We hebben daarom de afgelopen maanden gekeken wat we kunnen doen om het project door te kunnen laten gaan."

Beter rendement

Schurer geeft toe dat het gaat om een bron met een beperkte capaciteit, maar daarvoor zijn oplossingen bedacht. "In de zomer produceer je te veel warmte, dus we gaan een pilot doen om het teveel aan warmte op te slaan onder de grond, zodat je het in de winter weer kunt gebruiken. Dan verbeter je het rendement."
Er wordt ook opnieuw subsidie aangevraagd. "De klanten willen het heel graag, dus op een gegeven moment is toch het besluit genomen om verder te gaan. Er moeten nog dingen opgelost worden, maar we gaan nu in ieder geval verder met voorbereidingen voor de tweede put", zegt Schurer.
Dat het besluit nu gevallen is, heeft er ook mee te maken dat er materialen besteld moeten worden. De boringen zullen plaatsvinden op een diepte van 2,7 kilometer. "De buizen moeten allemaal besteld worden en daar zit een hele lange levertijd op, dus hoe langer je wacht met het nemen van een besluit, hoe verder je deadline naar achteren gaat schuiven."

Alternatief voor gas

De onzekerheid over gasleveranties hebben volgens Schurer niets te maken met het besluit om door te gaan met het project. "Aardwarmte is sowieso een heel goed alternatief voor gas, afgezien van de prijzen en de marktsituaties."
Het aardwarmteproject moet in de toekomst genoeg warmte opwekken voor zo'n 8000 huishoudens. De tweede put wordt geboord in het derde kwartaal van volgend jaar. Het is de bedoeling dat de zogenoemde 'kopgroep', waar bijvoorbeeld het MCL en de Achmeatoren onder vallen, eind 2024 gebruik kan maken van de aardwarmte.