Friese Aero Club doet een noodkreet: wie heeft tijdelijk een zweefvliegveld?

Avondvliegen bij de club © Friese Aero Club
De Friese Aero Club is dringend op zoek naar een terrein dat de zweefvliegclub kan gebruiken als 'vliegveld.' Door werkzaamheden op de Leeuwarder vliegbasis moet de club uitwijken naar een andere plek, maar dat is nog niet gevonden.
De Friese Aero Club (FAC) maakt al sinds 1956 gebruik van het defensieterrein. Maar omdat er verbouwd wordt, kan de club volgend jaar geen gebruik maken van het veld.
De nood is hoog, zegt secretaris Enno Lieder van de club. Want het is niet goed als er niet gevlogen kan worden. "Daardoor komt de veiligheid van de piloten in geding, omdat ze niet structureel kunnen vliegen." Voor de piloten is het wenselijk om regelmatig te vliegen, om 'current' te blijven.

Bang voor ledenverlies

Maandenlang niet vliegen is dan ook echt geen optie, geeft Lieder aan. "We zullen echt leden verliezen volgend jaar. Het is de vraag hoe veel leden we verliezen, want op een gegeven moment moeten er ook pijnlijke beslissingen genomen worden. Zoals het verkopen van een vliegtuig uit onze vloot." Op dit moment heeft de club zo'n 70 leden.
Het is al een harde werkelijkheid. "Er zijn helaas al enkele leden die zich afgemeld hebben voor volgend jaar. Omdat het voor hen onzeker is hoe vaak ze kunnen vliegen. We moeten met z'n allen een oplossing vinden."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het contact met de vliegbasis is goed en er is ook een hangar op de basis voor de opslag van zweefvliegtuigen. Maar de vliegbasis kan in de tussentijd geen oplossing bieden.

Oproep: wie heeft een veld?

De FAC heeft contact gelegd met andere clubs, maar een tijdelijk veld in Fryslân zou de beste uitkomst zijn. "We zijn een zweefvliegclub, dus we veroorzaken geen overlast door motorengeluid. Het kan een weiland zijn van zo'n 200 meter breed en een kilometer lang. Of een braakliggend stuk land, dat kan ook. Er moeten geen hoge gebouwen omheen staan."
De club heeft ook contact gelegd met de FUMO. "De omgevingsdienst van de provincie. Om te kijken wat er mogelijk is op het gebied van vergunningen voor een tijdelijk veld mogelijk is. De FUMO heeft toegezegd mee te willen kijken naar de mogelijkheden."
Omdat het vinden van een geschikt veld nog een aardige uitdaging is, heeft de club een oproep gedaan. Alle tips zijn welkom, zegt Lieder. "We proberen zo lang als mogelijk door te vliegen."