Uitkoop-advies voor 'piekbelasters' stelt bemiddelaars voor vragen

Klaas van Weperen uit Oosterwolde © Omrop Fryslân
De door Johan Remkes voorgestelde uitkoop van boeren is veel moeilijker dan wordt gezegd. Volgens Klaas van Weperen is het onmogelijk 500 à 600 bedrijven in een jaar tijd op te kopen.
Van Weperen uit Oosterwolde bemiddelt bij uitkoop van boeren. Hij heeft met veel interesse naar de presentatie van het rapport van Johan Remkes gekeken, maar de adviezen roepen vooral veel vragen bij hem op.
Het ging om het meest opvallende voorstel van Johan Remkes. Hij adviseerde om 500 tot 600 zogenoemde 'piekbelasters' dicht bij Natura-2000 gebieden aan te pakken. Het sluiten zou zoveel als mogelijk met vrijwillige uitkoop moeten, maar als het niet anders kan ook met dwang.
Het zou vooral gaan om veehouderijen die relatief voor veel stikstofneerslag zorgen. "Er is nog niets duidelijk, zegt van Weperen. Om welke bedrijven het gaat is niet bekend. "Het zijn niet allemaal boerenbedrijven, dat is wel bevestigd. Er zitten ook andere partijen bij."

'Niet realistisch'

Volgens van Weperen is het door Remkes aangedragen tijdspad niet realistisch. "Er is nog niet uitgelegd hoe het gaat: wie is de partner in het overleg? Ik hoorde dat het advies van Remkes nadrukkelijk is dat dit een goede actie zou zijn vanuit het ministerie. Of wordt het de provincie?"
Bemiddeling bij uitkoop boeren
Een doorsnee traject duurt veel langer. "Als het wat vlot wil lopen en er ligt draagvlak bij de boer, dan is 2,5-3 jaar al heel netjes. En dan moet je nog zien wat er verder achter vandaan komt."

Emotie, acceptatie

Als eerste moeten emoties een plek krijgen en moet er acceptatie komen, zegt hij. "Dat kan echt niet in één week. Als je dan in de route zit en de deur een beetje opengaat, moet er nog worden onderhandeld.
Klaas van Weperen over het rapport van Johan Remkes
Bovendien kan het alle kanten op, zo is het gevoel van Van Weperen. Een andere bedrijfsvoering, verplaatsing, opkoop, gedwongen verkoop. "Het is een heel grote onduidelijke factor, die giga-gevolgen heeft voor de mensen waar het om gaat."