Heerenveen pakt plan voor openbare toiletten in HogeNoord-app weer op

Nodig moeten © Shutterstock.com (Yeti studio)
In Heerenveen is de gemeente druk bezig om plek te vinden voor mensen die nodig naar het toilet moeten. Ondernemers worden actief gevraagd om hun toiletten openbaar beschikbaar te stellen via de HogeNood-app.
Het plan daarvoor is al al meer dan twee jaar oud. In september 2020 werd een motie aangenomen om in de winkelgebieden te kijken naar de beschikbare voorzieningen. Maar door de coronacrisis was het moeilijk om ondernemers te benaderen.
Ondertussen heeft de gemeente het voornemen weer opgepakt. Horeca, winkels en supermarkten worden gevraagd om hun toiletten beschikbaar te stellen en het kenbaar te maken met een sticker en een aanmelding in de HogeNood-app. In die app zijn locaties te vinden met openingstijden, aanwezige voorzieningen en beoordelingen.
Wethouder Sybrich Sytsma van Heerenveen
De gemeente geeft zelf ook het goede voorbeeld door het gemeentehuis open te stellen voor wie nodig moet. "We hopen dat veel winkeliers en ondernemers zich aanmelden, dan krijg je een mooi dekkend netwerk van toiletten", zegt wethouder Sybrich Sytsma.
Heerenveen op de website van HogeNood © HogeNood
Er is ook gedacht aan vaste locaties die 24 uur per dag gebruikt kunnen worden, maar daar zitten meer haken en ogen aan. Want het moet schoon worden gehouden, er moet toezicht zijn, een geschikte locatie worden gevonden en het kost ook meer geld.
"Vooralsnog gaan we het op deze manier zoveel mogelijk faciliteren", zegt de wethouder daarom. In overleg met de werkgroep centrum ontwikkeling worden ondernemers gevraagd om mee te doen.