Kapiteins en stuurlui van Doeksen oefenen incidenten op een simulator

© Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Kapiteins en stuurlui van Rederij Doeksen kruipen een paar dagen achter een speciale simulator. Daarmee moeten ze de boot veilig naar de haven brengen en trainen ze op allerlei scenario's aan boord.
De simulator is nieuw en komt van de Maritieme Academie Harlingen. Het gaat om een pilot van twee dagen. "De bedoeling is dat alle kapiteins en stuurlieden die op de snelboot varen op terugkerende basis deze training volgen. Dat zijn ongeveer twintig man", aldus kapitein Gerard Pont.

Van man overboord tot motoruitval

Pont is er één van de eerste kapiteins die mee mag doen aan de training. "We doen het vaargedeelte bij Terschelling, Vlieland en Harlingen, maar we oefenen ook incidenten aan boord. Motoruitval, verwoningen, man over boord."
De bemanning van Doeksen traint met een simulator
Grote voordelen zijn dat de simulatie brandstof en veel werk scheelt. "We oefenden ook in het echt, maar de praktijk is vaak toch lastig. Je moet een beschikbaar schip en een bemanning hebben. Op de simulator is het realistisch, dus het is zeker van toegevoegde waarde."
Gerard Pont © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Alles is zo realistisch mogelijk nagemaakt voor de bemanning. Achter de schermen is een instructeur die de zogenaamde incidenten kan opstarten en waar bijvoorbeeld ook mee gebeld kan worden in noodgevallen.
"De scenario's zijn ongeveer twee jaar geleden geschreven, door corona is het enorm vertraagd", legt Pont uit. "We hebben nu al zoveel leermomenten dat we de scenario's kunnen herschrijven."