Leeuwarden wil snelle toetsing noodopvang Heliconstate na uitspraak rechter

Wethouder Nathalie Kramers van Leeuwarden © LEO Middelsé, Lennard Geerts
Gemeente Leeuwarden weet nog niet of Heliconstate voldoet aan alle eisen die voor noodopvang zijn afgedwongen bij de rechter. Het college hoopt op een snelle toetsing, want het is de bedoeling dat vluchtelingen op 17 oktober verhuizen.
Volgens wethouder Nathalie Kramers heeft het COA in Leeuwarden al een goede stap gezet. "Het was precies de reden waarom we bij COA hebben aangedrongen op een nieuwe plek."
Kramers weet nog niet precies of de uitspraak van de rechter ook iets voor Heliconstate betekent. "Als wethouder vluchtelingen moet ik het ook nog doen met wat we in de media lezen. Wij zijn heel benieuwd hoe dit wordt getoetst." Dat is aan het COA en de staatssecretaris, legt Kramers uit.
Heliconstate in Leeuwarden © Leo Middelsé, Ilona de Vries
De Nederlandse staat en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten maatregelen nemen zodat de noodopvang van asielzoekers aan internationale normen voldoet. Dat heeft de rechtbank bepaald na een kort geding van Stichting Vluchtelingenwerk Nederland.
Vluchtelingenwerk wil daarmee een menswaardige opvang voor elkaar krijgen. Want deze opvang voldoet niet aan de internationale afspraken in de Europese Opvangrichtlijn en het Verdrag voor de Rechten van het Kind.

Menswaardige opvang

De eis was dat asielzoekers een afsluitbare slaapkamer krijgen, vrije toegang tot sanitair hebben en dat er genoeg voedsel is voor iedereen. Daar ging de rechter in Den Haag in mee. De regering en het COA moeten binnen negen maanden zorgen van slaapkamers met minstens vier vierkante meter per persoon. Met een deur, met een raam.
In het WTC zijn er geen plafonds en is er weinig privacy © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De aanleiding was de situatie in Ter Apel, waar vluchtelingen 's nachts buiten doorbrachten. Maar ook de opvang in het WTC in Leeuwarden was het niet goed. Unicef oordeelde in mei dat de huisvesting voor kinderen onder de maat is.

'Al veel beter dan het WTC'

"Ook de gemeenteraad heeft al aangegeven dat het belangrijk is dat mensen een eigen slaapkamer hebben met privacy en goede voorzieningen", zegt wethouder Kramers over de situatie in Leeuwarden.
"Het ziet er al heel veel beter uit dan in het WTC, maar of de eisen van de rechter in Heliconstate voor honderd procent waterdicht zijn, weten we nog niet", moet ze toegeven. "Het is belangrijk dat het COA dat toetst. Dat horen we het liefst zo snel mogelijk, want we willen het goed doen."
Wethouder Nathalie Kramers van Leeuwarden
Het college van Leeuwarden hoopt dat Heliconstate voldoet en dat de uitspraak van de rechter de verhuizing niet in de weg staat.
Kramers heeft echter vertrouwen: "Ik hoop dat het helemaal niet aan de orde is. Wij zien dat er grote stappen worden gezet ten opzichte van de situatie in het WTC. Als ik zo door de oogharen heen kijk, komen we een heel eind."