Leerkrachten verdienen een pluim in tijden van tekorten en werkdruk

Het lukt nog niet om de werkdruk in het onderwijs omlaag te brengen. Extra Rijksgeld werpt zijn vruchten af, maar er is nog steeds personeelskrapte. Vakbond CNV zet in de week van het onderwijs scholen en leerkrachten in het zonnetje.
Carina Klinkvis zet haar bakfiets voor de Michaëlschool in Leeuwarden neer. In de bakfiets geen kinderen, maar wel een fruitpakket. De bond wil op deze manier de leerkrachten een beetje moed inspreken. "De werkdruk is nog steeds erg hoog. Wij vinden dan ook dat je de mensen voor de klas moet waarderen, in het zonnetje zet."

De hele dag 'aan'

De mand gaat naar Michelle de Witte van groep 4. "Het voelt altijd goed om waardering te krijgen", zegt de juf van klas 2, groep 4. De werkdruk is hoog: "Dat voel je om je heen ook aan collega's. Die hebben het zwaar. Want als je voor de kinderen staat, sta je de hele dag aan. De kinderen blijven in mijn hoofd."
Vakbond CNV zet scholen en leerkrachten in het zonnetje
Wat kan helpen, zo zegt de intern begeleider van de Michaëlschool, is minder administratie. "Daar gaat veel tijd in zitten", zo zegt Antine Tuininga. "Als je dat kunt weghalen, krijg je al meer tijd en minder werkdruk."
Volgens Tuininga heeft het extra geld dat in de coronacrisis beschikbaar kwam wel geholpen: "We hebben daar extra mensen van kunnen aannemen. Dat helpt heel erg."