Voor Burdaard is het gebouw niet heilig, maar de voorzieningen in It Spektrum wel

It Spektrum in Burdaard © It Spektrum Burdaard
Dorpshuis It Spektrum in Burdaard heeft financiële problemen. Als het zo doorgaat, is de schuld in 2040 opgelopen tot meer dan 2,5 miljoen euro. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân liet zich woensdagavond in het gebouw bijpraten over de situatie.
Het MFC-gebouw in Burdaard bestaat ongeveer elf jaar. Al vanaf het begin vond het dorp het te groot. Dat er veel bij komt kijken, is inmiddels ook terug te zien in de financiële cijfers.
Als er niet snel wat wordt gedaan, staat het gebouw straks helemaal onder water. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân liet zich woensdagavond in de theaterzaal van het gebouw in Burdaard bijpraten over de situatie.
Dorpshuis It Spektrum in Burdaard heeft financiële problemen
It Spektrum is geen gewoon dorpshuis, vertelt Anton van den Beukel, de financiële man die het stichtingsbestuur van het MFC steunt. "Het is best wel bijzonder wat je hier ziet."
Het is een complex bedrijf. Er is een theaterzaal, fitness, een zwembad, een gymnastiekruimte, twee barruimtes, een voetbalkantine en kleedkamers en een tennisbaan. Het werk wordt gedaan door vrijwilligers.
Zwembad in multifunctioneel centrum It Spektrum in Burdaard © It Spektrum Burdaard
Ondanks die vrijwilligers die het werk over gratis doen, kan de schuld in 2040 oplopen tot 2,5 miljoen euro en dat is dan ook nog de meest gunstige variant. In de berekeningen zijn de onzekere tijden van tegenwoordig niet meegenomen, met onder andere de hogere kosten voor energie en voor reparaties en bouwmaterialen.
Gemeenteraad Noardeast-Fryslân laat zich bijpraten in MFC Burdaard over financiële situatie centrum © Ben de Jager, RTV NOF
Voor het dorp zelf is het veel te grote dorpshuis niet per se heilig, maar de voorzieningen die daarin zitten wel.

Voorzieningen staan voorop"

"Het is allemaal hartstikke sneu. Eigenlijk is het kapitaalvernietiging, want het is betaald met gemeenschapsgeld. Maar het gebouw moet er voor de voorzieningen zijn en niet andersom. Als wij de voorzieningen kunnen behouden en het gebouw kleiner moet, is dat voor ons geen groot probleem", zegt voorzitter Jaap Hiemstra van Dorpsbelang Burdaard.
De gemeente is wel bereid om te helpen. Wethouder Aant Jelle Soepboer: "Wij lopen er niet voor weg en willen als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen om de voorzieningen te behouden. "

Cruiseschip in plaats van een roeiboot

"Burdaard heeft een gebouw gekregen waar ze niet om gevraagd hebben. Veel te groot. Het werd hier vanavond een cruiseschip genoemd in plaats van een roeiboot. Het gaat de gemeente geld kosten. Het gaat hier om een erfenis uit het verleden. Ik wil geen schuldigen aanwijzen, maar ik wil onderzoeken hoe we hier samen uitkomen."
Eind dit jaar gaat de raad in debat over de toekomst van het dorpscentrum in Burdaard. Daarna moet in maart volgend jaar het definitieve besluit vallen.