Huizenprijzen dalen flink, maar Fryslân loopt achter

Een huis dat te koop staat © ANP
De huizenprijzen zijn in het afgelopen kwartaal landelijk flink gedaald. Het gaat om een prijsdaling van 5,8 procent, dat is de grootste daling die makelaars ooit hebben gemeten. In Fryslân is de situatie echter anders, zegt Willem Donker van de Friese afdeling van makelaarsvereniging NVM.
"In twee regio's gingen de huizenprijzen in het derde kwartaal niet naar beneden: Fryslân en de omgeving van Delfzijl. In Fryslân stegen de prijzen zelfs met 0,3 procent. Dat is vrij opmerkelijk."

Omslagpunt in augustus

Donker kan het wel verklaren dat de situatie in Fryslân zo anders is dan in de rest van het land. " In de maand augustus kwam het omslagpunt bij ons. Het zijn kwartaalcijfers, dus per saldo hebben we hier nog niet een prijsdaling. "
Het komt volgens Donker wel vaker voor dat Fryslân wat achterloopt. "Als de prijzen in de Randstad omhoog gingen, dan volgden we in Fryslân een halfjaar later. Als dat nu weer zo is, dan zou het mij niet verbazen dat we het komende kwartaal ook te maken hebben met een prijsdaling."

Terug naar normaal

De prijsdaling heeft volgens Donker te maken met de stijgende gas- en energierekening. "Tot een halfjaar geleden waren mensen alleen maar bezig met de berekening van de hypotheeklasten. Nu komt daar bij wat mensen iedere maand aan energie moeten betalen."
Dat de prijzen dalen, is volgens Donker geen slechte zaak. "De situatie van de laatste twee, tweeënhalf jaar was natuurlijk niet normaal. Nu gaan we naar een situatie toe die past bij een gewone markt. Dat perspectief moeten we goed onder ogen houden."
"Er worden wat meer woningen op de markt gebracht, maar er zijn minder mensen bereid om op dit moment een huis te kopen. De vraag-aanbodsituatie lijkt wat meer in balans te komen", stelt Donker.