Elektriciteitsnet kan het niet aan, steeds meer bedrijven op slot

© ANP
Zestien bedrijven op bedrijventerrein De Hemrik in Leeuwarden kunnen geen nieuwe dingen meer doen waarbij stroom wordt gebruikt. Het elektriciteitsnet kan dat niet aan kan. Ook in andere plaatsen in Fryslân speelt het probleem.
Netbeheerder Liander probeert samen met de gemeente Leeuwarden een oplossing te vinden voor de impasse. Een van de ondernemingen die kampt met een tekort aan stroom, is autobedrijf Haaima Hylkema op De Hemrik.
"Er ligt hier al ruim twee jaar een plan voor een waterstofstation en een elektrisch oplaadstation, en tevens voor een vestiging van fastfoodketen Burger King. Helaas kunnen we niet beginnen en dat is erg vervelend", zegt directeur Arne Brouwers van het autobedrijf.
Op De Hemrik zijn 350 ondernemingen gevestigd waar ruim vijfduizend mensen werken.

Meer plaatsen

Het probleem speelt ook in andere plaatsen in Fryslân. 'Met name in het gebied rondom Leeuwarden, Heerenveen, Drachten en Harlingen zijn de afgelopen jaren veel bedrijven verduurzaamd of uitgebreid.'
'Daarnaast zijn er nieuwe bedrijven opgestart. De vraag naar elektriciteit neemt in dit gebied sneller toe dan de uitbreiding van capaciteit van het elektriciteitsnet', zo laat Liander op de eigen website weten.

Stroom terugleveren gaat niet

En dat is niet het enige knelpunt. Steeds meer bedrijven wekken zelf energie op, meer dan ze verbruiken. Het is bedoeling dat deze niet verbruikte stroom teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet en dat gaat niet.
'De elektriciteitskabels in de gebieden Noordoost-Friesland, de Waddeneilanden, Zuidoost-Friesland, Zuidwest-Friesland en de regio rondom Leeuwarden, zijn niet berekend op het leveren en op het grootschalig terugleveren van elektriciteit', verklaart Liander.

Wachtlijst

Het capaciteitsprobleem speelt ook op bedrijventerrein West in Leeuwarden. Sinds vorig jaar juni kan het elektriciteitsverdeelstation daar het niet meer aan, vertelt regiomanager Wijnen van Liander in Fryslân. Veertien bedrijven kunnen daardoor niet de capaciteit krijgen, die ze graag willen. Ze staan op een wachtlijst en dat is erg vervelend, zegt Wijnen.
Een bedrijf in aanbouw op het terrein biedt voorlopig uitkomst. Een bio-LNG-centrale heeft met Liander afgesproken tijdens piekuren minder stroom af te nemen, zodat andere klanten er gebruik van kunnen maken.