Rode Kruis collecteert niet meer aan de deur, district Fryslân vindt het jammer

Rode Kruis © ANP
Het Rode Kruis gaat vanaf volgend jaar niet meer bij de deuren langs met collectebussen. De opbrengsten lopen al jaren terug. Bij de Friese afdeling vinden ze dat jammer, want daar gaat de dalende trend minder snel.
"De landelijke opbrengsten zijn in de laatste tien jaar enorm gedaald: tien jaar geleden haalden we nog 1,8 miljoen en afgelopen jaar zaten we op 315.000 euro", zegt Véronique Huismans van district Fryslân van het Rode Kruis.
De kosten voor het campagnevoeren werden daardoor te hoog en het werd steeds lastiger om vrijwilligers te vinden met collectebussen langs de deuren te gaan. Daarom besloot de hulpverleningsorganisatie om er maar mee op te houden.

Zoeken naar alternatieven

Huismans vindt het jammer dat dit besluit is genomen, omdat het in Fryslân niet zo slecht ging. "De opbrengsten zijn in Fryslân ook wel gedaald, maar niet met zulke grote cijfers als landelijk."
Omdat het Rode Kruis wel geld nodig heeft, wordt er nu nagedacht over het op andere manieren verzamelen van fondsen. "Een alternatief zou kunnen zijn dat we iets aan de deur verkopen of dat we een actieweek houden waarin mensen fondsen proberen te werven."