Farmers Defence Force niet tevreden over advies Remkes: "In het rapport staat niets nieuws"

Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force © ANP
Boerenactiegroep Farmers Defence Force is niet tevreden met het rapport van 'stikstofbemiddelaar' Johan Remkes. "Er zijn mooie woorden gebruikt, maar als je goed naar het rapport kijkt, staat er niets nieuws", zegt woordvoerder Sieta van Keimpema.
Farmers Defence Force vergaderde woensdagavond over hoe het nu verder moet. Volgens woordvoerder Sieta van Keimpema was de sfeer onder de aanwezigen 'ongerust'.

"Plattelandscultuur wordt opgeblazen"

" Er zat geen concrete opening en ook geen perspectief in het rapport. Daar hadden wij wel op gehoopt", zegt Van Keimpema. "Er werd gezegd dat er toekomst is voor de landbouw, maar dat zie ik niet terug."
Volgens Van Keimpema is de belangrijkste reden om de stikstofuitstoot terug te brengen niet natuurherstel, maar de mogelijkheid om bouwvergunningen af te geven. "Dat betekent niet alleen iets voor de landbouw, maar ook voor onze plattelandscultuur en -economie."
De woordvoerder van Farmers Defence Force roept daarom iedereen op om het rapport goed door te lezen. "Het is niet een rechtvaardig verhaal. Het gaat niet naar een oplossing, maar naar het opblazen van de hele plattelandscultuur."

Menselijke maat

Boer Warner van der Leeuw uit Nij Beets kijkt er toch iets anders naar. "Ik ben voorzichtig positief gestemd. Remkes heeft het kabinet de opdracht gegeven om met de menselijke maat aan de slag te gaan."
Boer Warner van der Leeuw © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Van der Leeuw is blij dat de zogenoemde PAS-melders (bedrijven die na de stikstofuitspraak van Raad van State ineens toch een vergunning moesten aanvragen, terwijl dat eerst niet nodig was, red.) eerst worden geholpen.
Verder vindt hij het positief dat in het advies wordt genoemd dat er tussentijds geëvalueerd moet worden en dat er niet alleen maar naar kritische depositiewaarden gekeken moet worden.
"Remkes heeft goed geluisterd naar de boeren en hij heeft het kabinet een werkbaar rapport gegeven. Ze moeten nu een keer echt aan de slag en niet domme kaartjes maken."