Gemeente Leeuwarden onderzoekt veiligheid van ijzeren gasleidingen in Aldlân

© Omrop Fryslân
De gemeente Leeuwarden doet een steekproef in de wijk Aldlân om te kijken hoe veilig de gasleidingen in de huizen nog zijn. Eerder had een installatiebedrijf alarm geslagen. In de huizen in Aldlân zijn geen koperen, maar ijzeren gasbuizen gebruikt en die zijn gevoelig voor roest.
Het installatiebedrijf noemde de huizen een tikkende tijdbom. Een huis zou compleet kunnen worden weggeblazen door een gasexplosie.
Sinds 1986 zijn ijzeren gasbuizen al verboden, maar huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de controle en de vervanging. Officieel is dat geen taak van de gemeente. Toch doet de gemeente Leeuwarden nu onderzoek vanwege de onrust die is ontstaan. "Wij willen zelf toch even kijken hoe het precies zit", zegt wethouder Hein de Haan.

Oproep

De gemeente doet een steekproef bij twintig woningen. De verwachting is dat het onderzoek deze of volgende maand is afgerond, zegt De Haan. De uitkomst wordt daarna besproken met het wijkpanel van Aldlân.
De gemeente roept bewoners op om de leidingen in hun huizen te controleren. "Mensen, kijk alsjeblieft goed naar je eigen woning", zegt De Haan. "Onderhoud die goed en zeker als het gaat om stalen leidingen. Zorg dat je controleert of die goed zijn of niet goed zijn. Dat is in het grootste belang voor jezelf, maar ook voor je buren."

Onderhoud verplichten

Het gaat De Haan te ver om het onderhoud en de vervanging van ijzeren leidingen te verplichten. "Ik vind het op zich goed dat het onderhoud van een particuliere woning bij de eigenaar zit. Wij kunnen dat ook niet zomaar overnemen, dat zou om veel te veel woningen gaan. Maar wij willen wel helpen om aandacht te vragen voor deze situatie."