Skelet van T. rex wordt als puzzel in elkaar gezet in Natuurmuseum in Leeuwarden

Hanneke Jacobs met het skelet van de T. rex © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
In Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden is van 15 oktober dit jaar tot en met 3 september volgend jaar de expositie T. rex in Town te zien. Topstuk is een 3D-gedrukte versie van een T. rex. Zo'n 40 mensen werken mee aan de opzet van het skelet.
Het is een puzzel van honderden stukjes. Een aantal onderdelen zaten al aan elkaar. "We hebben het zo gebouwd dat het makkelijk kan worden vervoerd", zegt projectleider dinosauriërs Hanneke Jacobs van het onderzoeksinstituut Naturalis in Leiden, dat de eigenaar van het gevaarte is.
"Het hele skelet met het frame is om en nabij 500 kilo. Dat is een stuk minder dan het echte. Dat zal rond de 2000-3000 kilo zijn." De bouwers vinden het een mooie uitdaging. "Het is een dino. Dat is toch het allergaafste wat er is", vindt Jacobs. "Een T. rex, de mooiste, met de naam Trix."
Skelet van Tyrannosaurus rex komt naar Leeuwarden
Het natuurmuseum heeft volgens projectleider van de tentoonstelling, Ellen Roetman, zijn best gedaan om de expositie ook interessant te maken voor de jeugd. Die kan bijvoorbeeld met een fiets voor de dino uitrijden.
"Een van de dingen die ze ontdekt hebben door de voetsporen van de T. rex, is hoe hard het beest liep", vertelt Roetman. "En bij één van de activiteiten moet je kijken of je de T. rex voor kunt blijven door heel hard te fietsen of dat je wordt opgeslokt met huid en haar." De snelheid van de T. rex was zo'n 25-30 kilometer per uur. Dus met heel hard trappen zou je het kunnen winnen.
Naast deze uitdaging op de fiets, kunnen bezoekers bijvoorbeeld een quiz doen, dansen, zelf botten opgraven en workshops volgen. Kinderen kunnen in contact komen met de paleontoloog die de leiding had bij het uitgraven van het originele skelet op de prairies van Noord-Amerika in 2013, de Fries Anne Schulp. Hij kan veel aflezen aan het skelet van een dinosaurus.
Sneeker paleontoloog Anne Schulp met de T. rex © Omrop Fryslân, Klazina Hofstee
Zo heeft deze T. rex een klap gehad in zijn zij en zorgde een ontsteking voor een groot gat in de kaak. De T. rex leefde zo'n 66 miljoen jaar geleden. De inslag van een meteoriet zorgde ervoor dat driekwart van al het leven dat er toen was, waaronder de dinosaurussen, uitgestorven raakte.
Het museum verwacht veel van de tentoonstelling. "Het is ook de opmaat naar ons jubileumjaar. We bestaan volgend jaar honderd jaar", zegt directeur Froukje Hernamdt.
"Het is een publieksfavoriet en mensen beginnen nu al te reserveren. Het is vergelijkbaar met de tentoonstellingen Gif en Animals inside-out. Ik dacht zelf: wat is dat met die dinosauriërs? Ik heb zelf laatst gekeken bij Naturalis en het is fascinerend, als je bedenkt wat hier allemaal geleefd heeft op deze wereld. Ik ben echt onder indruk. "
© Omrop Fryslân, Klazina Hofstee
Komende zondag in het radioprogramma Buro de Vries vertelt de Sneker paleontoloog Anne Schulp meer over de Tyrannosaurus rex.