Drone vliegt met kunstwerk van Oranjewoud naar Kopenhagen

De drone die naar Kopenhagen vliegt © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Met een drone 611 kilometer vliegen door drie landen, van Oranjewoud naar de Deense stad Kopenhagen. Het zou een record zijn voor een niet-militaire drone. Het ingenieursbedrijf Antea Group probeert dat te vestigen.
De drone is woensdagochtend vertrokken. Het vervoert een kunstwerk van de Leeuwarder kunstenaar Bonny Dijkstra naar het museum van moderne kunst in Kopenhagen. Dat het bedrijf met een drone zo ver wil vliegen, is om innovatie en duurzaamheid te ontwikkelen. Men wil nieuwe technieken toepassen bij het meten van bijvoorbeeld levensomgevingen.
Dronevlucht
"We zijn een beetje de toekomst aan het oefenen", zegt directeur Tanja Lendzion van Antea Group. "We willen eigenlijk testen hoe het werkt mei drones. We hebben een strategisch thema. Dat heet innovatie. Als je het over innovatie hebt, dan heb je het natuurlijk in het ingenieursvak ook over drones en hoe je goed met drones kunt werken."
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de drone van Fryslân naar Denemarken te laten vliegen. Anderhalf jaar lang is het bedrijf bezig geweest om alles voor elkaar te krijgen. De vergunningen waren uiteindelijk twee weken geleden klaar. Het wachten was op Duitsland. "Je kunt niet zomaar door natuurgebied vliegen, je mag niet zomaar over water", legt Lendzion uit. "En daar moeten we ook allemaal rekening mee houden."
'Moderne flessenpost' met een kunstwerk van Bonny Dijkstra uit Leeuwarden © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Toen de vergunningen klaar waren, moest er gekeken worden naar het juiste moment. De weersomstandigheden zijn van groot belang voor de vlucht en woensdag was wat dat betreft de beste dag. Oranjewoud is het startpunt, omdat het bedrijf er zeventig jaar geleden begon. Voor Kopenhagen is gekozen omdat dat de meest duurzame stad van Europa is.
Als alles goed gaat, komt de drone over vier dagen aan bij het kunstmuseum. Het toestel mag 's nachts niet vliegen, onderweg staan er verplichte waarnemers. Zes personen volgen de drone in estafette. Er is één extra dag ingecalculeerd voor het geval er onderweg iets misgaat.