Gaat Holwerd aan Zee wel of niet door? "We zitten nu in de finale"

Vergadering over Holwerd aan Zee © Bote Sape Schoorstra
Er breken spannende weken aan voor de initiatiefnemers van Holwerd aan Zee. Na jarenlang plannen maken en onderzoek doen moet eind november duidelijk worden of het wel of niet doorgaat. Maar wie na aanleg straks beheer en onderhoud gaat doen, is nog steeds niet helemaal duidelijk.
"Die gesprekken lopen nog volop", volgens Marco Verbeek van de stichting Holwerd aan Zee. "Wij weten wel ongeveer welke partijen dat normaliter doen, maar daar kun je niet altijd vanuit gaan. Wij moeten nog stappen zetten."
De afgelopen maanden is de zogenaamde 'natuurlijke variant' van Holwerd aan Zee verder uitgewerkt. In het laatste plan zitten een bevaarbare doorgang in de zeedijk, een getijdemeer en een verbinding met de Holwerter Feart.
Gaat Holwerd aan Zee wel of niet door?
De geschatte kosten voor de aanleg van Holwerd aan Zee liggen inmiddels een stuk hoger: tussen de 85 en 90 miljoen euro. Eerder werd aan een bedrag van 63 miljoen euro gedacht. Volgens de initiatiefnemers kunnen de investeringen in de toekomst echter worden terugverdiend.

Veerdam

Het mogelijk verplaatsen van de veerdam van Holwerd naar Ferwert, waar Rijkswaterstaat momenteel onderzoek naar doet, hoeft volgens Verbeek geen negatieve invloed op het project te hebben. Ook al zou Holwerd jaarlijks dan honderdduizenden reizigers kwijtraken. "Die mensen hebben we nu eigenlijk ook al niet, daar rekenen wij niet mee in Holwerd aan Zee. Ameland is een bestemming op zichzelf. Maar zoals wij het nu inschatten, blijft de pier bij Holwerd."
Inwoners van Holwerd werden dinsdagavond bijgepraat over de stand van zaken. Zij horen als het goed is eind november of het project kan doorgaan, en in welke vorm dat dan precies is.

Politiek

"Wij zitten nu in de finale. Daarna ligt de bal bij de politiek", volgens Verbeek. Provinciale Staten zal waarschijnlijk begin volgend jaar een beslissing nemen over Holwerd aan Zee.