Gerestaureerde molen Fatum bij Tzum draait nog niet door gebrek aan molenaar

Molen Fatum bij Tzum © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De molen Fatum bij Tzum is in ere hersteld, maar draaien kan hij nog niet. Er is behoefte aan vrijwillige molenaars, die de molen kunnen bedienen.
De molen dient als pompsysteem om de waterstanden op peil te houden. Afgelopen jaren was hij buiten dienst, want er waren delen kapot. It Wetterskip wilde graag dat de molen weer actief werd. In totaal is er voor 80.000 euro verbouwd, met steun van It Wetterskip, de provincie en fondsen.
Molen Fatum
"De schroeven die het water rondpompen, waren een beetje aan hun einde en waren iets te kort", zegt Thiadrik Twerda. Hij is voorzitter van Stichting monumenten Waadhoeke. "Er is ook grondwerk uitgevoerd en het hek voor de molen is volledig vernieuwd."
Bijna alle onderdelen zijn gemaakt van hout. Zelfs de schroef die het water verpompt. De molen staat er al sinds de 19e eeuw. Begin twintigste eeuw is hij twee keer afgebrand. Waarschijnlijk zal de molen één of twee keer per jaar gebruikt worden.
Thiadrik Twerda © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Toch kan de molen nog niet draaien. Er is behoefte aan een molenaar. Het draaien van de molen is namelijk niet zomaar gebeurd.
"De molen ligt nu nog aan de ketting", zegt Twerda. "Eerst moeten er zeilen op de wieken worden gehangen, waardoor de molen wind vangt. Daarna haal je de ketting van de wieken en palen. De molenaar zorgt er ook voor dat de molen goed richting de wind staat, zodat hij echt zal draaien. Ook onderhoudt de molenaar de molen en het veldje erbij."
De schroef bestaat volledig uit hout © Stichting monumenten Waadhoeke
Vrijwilligers die zich aanmelden, krijgen dan ook een opleiding. "Je moet een flinke cursus volgen bij het gilde van Friese molenaars. Dat duurt ongeveer een jaar", zegt Twerda.
Dat betekent niet dat vrijwilligers pas na een jaar met de molen aan de slag gaan: "Bij de cursus krijg je begeleiding van een molenaar met veel ervaring. Je mag onder begeleiding van die ervaren molenaar aan de slag gaan. Als je het zelfstandig kunt, dan krijg je een diploma. Dan is het mogelijk om zelf de molen te draaien."