Steeds meer jongeren uit het Noorden in de zware criminaliteit

Een mes dat is aangetroffen door de politie © ANP Foto
Steeds meer jongeren in Noord-Nederland maken zich schuldig aan zware misdrijven. Bovendien worden de plegers telkens jonger. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie, dat erg bezorgd is.
Komende donderdag is er in Groningen een speciale avond over dit probleem.
Steeds meer jongeren in de criminaliteit
Politie en Openbaar Ministerie zien de laatste drie jaar een toename van jonge criminelen. "Dit komt voort uit de stijging van het aantal ernstige misdrijven, maar ook door het hogere ' instapniveau ' van jongeren die voor de eerste keer met politie en justitie in aanraking komen", zegt een woordvoerder van het OM.
"Tevens blijkt dat heel jonge verdachten zich gelijktijdig richten op gewelds- en vermogensdelicten, en het doen van ' klusjes ' in de drugshandel en omgang met zwaardere criminelen."

Educatie

Het Openbaar Ministerie wil dat er op scholen en in wijken wordt gewezen op de risico's van de criminaliteit om de jongeren "weerbaar te maken tegen de invloeden uit criminele netwerken. Vooral jongeren in minder goede sociaal-maatschappelijke omstandigheden hebben een groter risico om in de ondermijnende criminaliteit terecht te komen."