Streep door Waddenglas: geen enorm kassencomplex bij Sexbierum

Waddenglas © Friss
Gemeente Waadhoeke heeft de koopovereenkomst met Friss Holding ontbonden. Friss wilde twee jaar geleden het glastuinbouwproject Waddenglas in Sexbierum kopen en van Waddenglas het meest duurzame glasgebied van Nederland maken.
Daarvoor moest Friss de grond voor 1 oktober afnemen. Dat is niet gebeurd en daarom wordt de koopovereenkomst ontbonden. "Friss heeft altijd aangegeven dat ze er licht in zien, maar ze kregen de financiering niet rond", zegt verantwoordelijk wethouder Jan Dijkstra van de gemeente Waadhoeke.

Eindconclusie is gevallen

"We hebben er enkele keren uitstel voor verleend, want we begrijpen ook wel dat het ingewikkeld is om zoiets van de grond te krijgen. Maar op een gegeven moment moet je wel weten waar je aan toe bent. Na 4, 5 keer uitstel volgt er eens een eindconclusie en die is nu gevallen."
Waddenglas werd jaren geleden te koop gezet door de gemeente en provincie. Friss wilde er een nieuw gasloos kassencomplex neerzetten. "Dat was toch wel uniek en daar wilden we graag aan meewerken, maar we krijgen het niet rond. Dat is jammer", stelt Dijkstra.
Wat er nu met het gebied gaat gebeuren, is nog niet bekend. "Er is een kleine kans op andere vormen van glastuinbouw, want die bestemming ligt er nu eenmaal op. We zijn ook bezig met een onderzoek naar een energielandschap en het zou ook terug kunnen naar een agrarische waarde."