Provincie Fryslân staakt vergunningsverlening voor nieuwe stallen

Een emissiearme stalvloer © ANP
De provincie Fryslân heeft besloten om de vergunningverlening voor nieuwe stallen te staken tot 1 januari volgend jaar. De provincie heeft dit besloten vanwege een uitspraak van de Raad van State over de zogeheten emissiearme stallen voor de melkveehouderij.
Die stallen zouden door technische innovaties minder stikstof uitstoten, maar volgens de uitspraak van de rechter is het onzeker of de toegezegde daling in stikstofuitstoot ook echt wordt behaald.

'Komt niet slecht uit'

Gedeputeerde Klaas Fokkinga wil voorkomen dat de provincie vergunningen verleent die aansluitend weer aangevochten kunnen worden. Hij vindt het daarom beter om te wachten totdat er meer duidelijkheid is.
Fokkinga heeft ook andere argumenten om de 150 aanvragen die zijn binnengekomen, nog even op de plank te laten liggen. "Het Aerius-stikstofmeetsysteem wordt binnenkort vernieuwd. Het is eigenlijk altijd zo dat wij bij een Aerius-update de vergunningverlening een paar weken stilleggen. Dat komt dus niet zo slecht van pas."

'Praktijk is anders'

De provincie Fryslân heeft de afgelopen anderhalf jaar nog zo'n 95 keer toestemming gegeven voor de bouw van de twee meest voorkomende emissiearme stalvloeren. In zo'n stal wordt de mest gescheiden van de koeienurine. Daardoor ontstaat er minder ammoniak en zodoende is er volgens de leveranciers ook minder stikstofuitstoot.
Volgens milieuorganisaties is de praktijk anders. Volgens hen helpt een emissiearme stal alleen als de vloer iedere dag regelmatig wordt schoongemaakt en goed wordt onderhouden.

Meer duidelijkheid

De landbouwuniversiteit van Wageningen doet momenteel onderzoek naar het effect van de emissiearme staltypes.
Fokkinga hoopt dat dit onderzoek meer duidelijkheid geeft. De provincie Fryslân hoopt na de jaarwisseling meer duidelijkheid te kunnen geven over hoe het verder gaat met de vergunningverlening op het onderdeel stikstof.
Luister hier naar gedeputeerde Klaas Fokkinga