Toename kankerpatiënten plaatst oncoloog voor dilemma: "Gedwongen keuzes te maken"

Medisch Centrum Leeuwarden © ANP
Het aantal patiënten met kanker zal de komende jaren in Nederland flink toenemen. Momenteel telt ons land 800.000 kankerpatiënten, dat zal in tien jaar tijd waarschijnlijk oplopen naar 1,4 miljoen.
Volgens Lisanne Hamming, internist-oncoloog bij het MCL, liggen hier drie oorzaken aan ten grondslag. "De behandelingen worden beter. Daardoor leven mensen langer met kanker, en dus neemt het aantal patiënten toe. Daarnaast speelt de vergrijzing een rol. Net als het steeds beter kunnen detecteren van de ziekte."

Ziekenhuizen onder druk

Deze ontwikkeling zorgt voor druk op de ziekenhuizen. Dus ook op het MCL. "Het is een grote uitdaging om dit goed aan te pakken", weet Hamming. "We zijn dan ook druk bezig om daar in het nieuwe gebouw op in te spelen. Hoe stem je bijvoorbeeld de dagbehandeling af op de ruimte waar mensen hun chemo krijgen?"
"Daar komt bij dat je genoeg personeel moet hebben om te kunnen helpen. Doktoren, verpleegkundigen et cetera. Juist in deze tijd is het lastig genoeg mensen te hebben."

Minder fysiek, meer digitaal

Dit baart Hamming zorgen. Al voegt ze eraan toe dat er uiteindelijk altijd zorg komt. "Je wordt alleen gedwongen om keuzes te maken. Dat kan betekenen dat er minder fysiek, en meer digitaal contact komt. Ook al ziet zowel patiënt als dokter dat liever anders."
Daarnaast is het terugschroeven van het aantal behandelingen een optie. Welke gaat door en welke niet? "Je hebt nu bijvoorbeeld veel behandelingen die gericht zijn op mensen die kanker hebben gehad. Daarmee verklein je de kans op de terugkeer van de ziekte. Maar in de praktijk komt zo'n terugkeer weinig voor", zegt ze. "De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie kan hierbij goede afwegingen maken."

Leefstijl aanpassen

Zelf hebben we ook invloed op het cijfer. Door gezonder te leven, beperk je de kans op kanker. "We zien dat kankers die gerelateerd zijn aan overgewicht en roken, sterk toenemen. Dat zijn dus knoppen waar we zelf aan kunnen draaien. Alleen blijkt een leefstijl vaak toch lastig te veranderen."