Sam Mebius biedt petitie tegen bezuiniging op medicijnen aan in Den Haag: "Dit is het moment"

Sam Mebius © Eigen foto
Een petitie tegen de voorgenomen bezuiniging van 140 miljoen euro op medicijnen is de afgelopen tijd meer dan 30.000 keer ondertekend. Initiatiefnemer Sam Mebius uit Drachten zal de petitie dinsdag aanbieden aan de Tweede Kamer.
Mebius heeft zelf diabetes type 1. Als de bezuinigingen doorgaan, moet hij mogelijk overstappen op andere medicijnen. "We krijgen de keuze: of 250 euro bijbetalen of over op het goedkoopste medicijn", vertelt Mebius.
Maar overstappen op andere medicijnen kan niet zomaar, heeft hij ondervonden. "Ik ben eerder dit jaar overgestapt op een ander medicijn, toen heb ik drie weken op bed gelegen. Dus je kan hier wat mij betreft niet één lijn in trekken."

Steun

Mebius lijkt veel medestanders te hebben, hij kreeg naast de 30.000 handtekeningen ook veel persoonlijke verhalen van mensen. "Echt honderden verhalen, we hebben een hele map gemaakt. Die proberen we vanmiddag aan Ernst Kuipers te overhandigen." Kuipers is sinds januari minister van Volksgezondheid.
De Drachtster denkt dat niet langer moet worden gewacht met het aanbieden van de petitie. "Dit is eigenlijk het moment, Kuipers heeft toevallig vorige week de Kamer om uitstel gevraagd. Maar uitstel is geen afstel. Een slecht plan moet gewoon afgeschaft worden in plaats van uitgesteld."