Schatkamer HCL heropend met "snoepjes" uit de Friese geschiedenis

De schatkamer van het HCL in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
De Schatkamer van het Historisch Centrum in Leeuwarden is maandag heropend. Om mensen de parels uit het archief te laten zien, heeft het centrum al sinds 2009 een zogenoemde schatkamer. Die kamer is nu opnieuw ingericht.
De kamer in de kelder van het HCL heeft een nieuwe blauwe kleur op de muren. In acht vitrines zijn een groot aantal opmerkelijke objecten uit de Leeuwarder en Friese canon te vinden.
Wat ontbreekt: bordjes met uitleg. Een bewuste keuze, zegt directeur Meindert Seffinga: "Er is altijd een gids bij. Het zijn voorwerpen, daar moeten verhalen bij verteld worden. Dan kun je dat er heel kort bij zetten, maar dan weet je het lekkere verhaal nog niet."

Snoepjes

Volgens Seffinga is het de bedoeling dat de "snoepjes" in de Schatkamer gaan rouleren. Met zo'n 6 á 7 kilometer aan archiefmateriaal zou dat volgens hem geen probleem moeten zijn. Sommige objecten die nu zijn te vinden in de kelder: de overlijdensakte van Mata Hari, het wapen van Idaarderadeel én de kampioensschaal van Cambuur van 2013.
GIds Pieter van der Ende heeft zo zijn eigen favoriete object: een stempelkaart van de Elfstedentocht van 1941 zijn eigen pake. "Mijn pake had die nog in de verzameling. Hij heet ook Pieter van der Ende."
Verslaggever Earryt Sijens in de nieuwe schatkamer