Daken van monumentale boerderijen worden opgeknapt met provinciale subsidie

Boer Henk Kramer uit De Knipe voor zijn boerderij © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
De daken van 31 monumentale boerderijen in Fryslân worden binnenkort opgeknapt. De provincie stelt daar in totaal 637.000 euro voor beschikbaar. Terwijl een goed dak essentieel is voor de uitstraling van een gebouw, is de financiële drempel vaak groot.
Het dak van de kop-rompboerderij van melkveehouder Henk Kramer in De Knipe zakt in en er zit een gat in. "Regelmatig vliegen de pannen eraf met harde wind en dan moet je even naar boven", zegt de boer. Zijn vader begon in de jaren '80 met boeren in de boerderij. Zijn moeder woont nog in het voorhuis.
Daken van monumentale boerderijen worden opgeknapt met steun van de provincie
De regeling is intussen, althans voor dit jaar, niet meer open voor nieuwe inschrijvingen.
Volgens gedeputeerde Klaas Fokkinga krijgt erfgoed, leefbaarheid en de omgevingskwaliteit van het platteland een stimulans door het opknappen van deze daken. Kramer wil zijn gebouw vooral behouden voor de generaties na hem.
De staat van het dak zat hem al een tijd dwars, maar nu de provincie met steun komt, kan ook dat worden aangepakt: "Ik krijg rond de 25.000 euro, maar ik denk dat dit project het dubbele kost."
Aan de hand van oude foto's wordt onderzocht hoe de boerderij er vroeger uitzag. Het is de bedoeling dat ook karakteristieke uilenborden terugkomen.
Boer Kramer krijgt een nieuw dak