Berenloop moet parcours aanpassen na zorgen over de veiligheid

Berenloop in de Torenstraat © Omroep Zilt, Lennard Geerts
De vijfentwintigste editie van de Berenloop op Terschelling ziet er wat anders uit. Gewoonweg starten de hardlopers bij de vuurtoren Brandaris en komen ze daar ook weer terug. In verband met de veiligheid mag dat dit jaar niet.
"Ze vinden het niet meer veilig in de Torenstraat, de straat waar je in één rechte lijn op de finish afloopt", zegt Dirk de Boer van de organisatie. "Daar zit best wel een smalle doorgang. Als er een calamiteit is, willen ze dat alles heel snel aan de kant is en dat kunnen we niet garanderen, omdat aan beide kanten veel mensen zich ophopen."

Brandaris als baken

De organisatie moest daarom de route veranderen, al blijft er wel een prominente plek voor de Brandaris. "De finish is nog wel in de buurt van het Brandarisplein. De Brandaris blijft wel als baken overeind staan als eindpunt."
De Boer vindt het spijtig dat het parcours nu veranderd moet worden, maar hij begrijpt het besluit wel. "De gemeente heeft ook zijn verantwoordelijkheid. Je moet er samen uitkomen en wij zijn erop uitgekomen dat dit het beste alternatief is."
Bang dat de hardlopers toch de oude route zullen doen, is de Boer niet. "De mensen worden geïnformeerd middels een nieuwsbrief en de route wordt duidelijk aangegeven.
Een andere wijziging is dat er nu eerst wordt gestart met de hele en dan pas de halve marathon. Dat was eerst andersom. "De duur van het evenement wordt dan iets korter en dat is voor onze vrijwilligers en de verzorgingsposten wel een pre."