Cambuur schrijft historie: "Deze komt in mijn top drie"

SportCast © Omrop Fryslân
Sportverslaggever Geert van Tuinen loopt al jarenlang rond in het Cambuurstadion, maar zo'n wedstrijd als afgelopen zaterdag heeft hij nog niet vaak meegemaakt. Voor het eerst in de historie won SC Cambuur thuis van PSV.
Het bijzondere is wel dat Geert van Tuinen de wedstrijd niet in het stadion zag, maar vanuit de studio van Omrop Fryslân waar hij Sneon yn Fryslân presenteerde.
Het maakt de beleving van Van Tuinen echter niet anders. "Deze komt in de top drie, absoluut. De overwinning op Ajax in de competitie ook, maar dit is de overtreffende trap."
De Leeuwarders stegen boven zichzelf uit, zag ook sportverslaggever Roelof de Vries. "Je kan van alles zeggen over PSV en die waren erg slecht, maar vanaf de veertigste minuut was Cambuur 'heer en meester'."
Er was geen een speler die een onvoldoende scoorde bij Cambuur, maar volgens sportverslaggever Andor Faber was er wel iemand die er bovenuit stak: verdediger Doke Schmidt.
Hij raakte zijn basisplaats kwijt, maar mocht tegen PSV weer starten. "Wat Cambuur heeft gemist de afgelopen weken, is Doke Schmidt. Hij jaagt, hij coacht en dat is wat Cambuur de afgelopen weken heeft gemist. Hij heeft het echt heel goed gedaan en die energie sloeg over op de tribune", zegt Faber.
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinn en Arjen de Boer praten jou in de SportCast afwisselend alle maandagen bij over al het voetbalnieuws, vaak met een nieuwsgierige gast. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De SportCast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te luisteren.
Niet alleen Cambuur beleefde een bijzonder weekend, dat geldt ook voor Wouter Wiersma uit Surhuisterveen. Hij is scheidsrechter en maakte afgelopen vrijdag zijn debuut in het betaalde voetbal bij Telstar tegen Jong FC Utrecht.
Het werd een debuut om niet te vergeten met onder andere een strafschop en een rode kaart. "Ik dacht: je krijgt maar één keer de kans om een goede indruk achter te laten, dus ik moet er bij zijn", lacht Wiersma. "Ik kijk er met een heel goed gevoel op terug."
Ondanks dat op de camera lastig was te zien of de penalty die Wiersma gaf terecht was, blijft hij bij zijn besluit. "Er is voor mij geen twijfel. Ik stond er mooi achter en ik had het meteen wel door."

Surhuisterveenster scheidsrechtersstraat

Friesland heeft nu twee scheidsrechters die in het betaald voetbal actief zijn. Naast Wiersma is dat Jesse Rozendal uit De Westereen, die nu ook in Surhuisterveen woont. Sterker nog, beiden wonen in dezelfde straat.
Wiersma en Rozendal hebben regelmatig contact met elkaar, vertelt de eerste. "Wij trainen beiden in Groningen en we gaan er vaak samen heen. Hiervoor zaten we beiden in de talententrajecten. We hebben dezelfde programma's doorlopen", zegt Wiersma.
Maandagavond hoort hij welke wedstrijd hij komend weekend in goede banen mag leiden.