FUMO kan met 'droneboot' waterstanden op afstand meten

Zo'n boot wordt meestal gebruikt door karpervissers om karpers te spotten. © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Omgevingsdienst FUMO heeft een op afstand bestuurbare boot. Niet om mee te spelen, maar om de diepte van de waterbodem te meten.
In de oranje ochtendzon tussen de flarden mist op het water, komt de op afstand bestuurbare boot naar de waterkant. Het apparaat lijkt op een soort hightech curlingsteen. Het is de nieuwe boot van de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO).
Bij bijvoorbeeld het baggeren van sloten of het aanleggen van vijvers, mag niet te diep worden gegraven. Anders kan het grondwater worden beschadigd. Deze boot maakt het makkelijker om te controleren of mensen zich aan de regels houden.
De 'droneboot' van de FUMO meet de diepte van het water
"Wij konden voorheen niet echt de diepte van de waterpartijen meten", zegt Roelof Zijlstra, toezichthouder bij de FUMO, "Dat deden we hiervoor nog met een meetlint en een werphengel met een dieptemeter. Nu hebben we door dit bootje een heel goed beeld van de waterbodem."
Roelof Zijlstra van de FUMO © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Projecten die niet dieper dan 2 meter gaan, mogen dat zonder vergunningen. Daar wordt zo nu en dan wel overheen gegaan. Met deze boot kan beter worden gecontroleerd of mensen zich aan de regels houden.
Zijlstra: "Er zit maritieme technologie ingebouwd. Daardoor kunnen we met sonar de waterbodem en de diepten in kaart brengen. Dat kunnen we in 3D uitdraaien."
Varen met een bootje © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Op dit moment oefent de FUMO nog met de nieuwe apparatuur. Het bootje heeft bij de testen een eigen wil, maar het lukt wel om de waterdrone goed onder controle te krijgen. "Wij zijn nog wat aan het pionieren. Het zorgt ervoor dat we met de tijd meegaan. Nu zijn we helemaal om aan kwaliteitsbewaking te doen."