Wolvenhek Fryslân is het zat: vijftig paarden jagen 'wolf' uit provincie

Wolvenhek Fryslân wil het dier de provincie uit hebben © ANP
Wolvenhek Fryslân wil de wolf uit de provincie hebben. Daarom organiseren ze op 8 oktober een symbolische actie in Gaasterland waarbij vijftig paarden het dier verjagen.
De maat is namelijk vol, zegt Jeham Bouma van actiegroep Wolvenhek Fryslân. "Eerst waren alleen schapen het slachtoffer van de wolf. Maar nu er roedels in het Drents Friese Wold zitten, worden ook koeien en paarden aangevallen. Het verergert en gaat snel de verkeerde kant op."

Kop in het zand

BIJ12 verzorgt namens de provincies de bedrijfsuitvoering van de wolf. Ook houdt ze bij hoe vaak de wolf vee aan heeft aan gevallen. "Maar daar valt wel wat op af te dingen. Je kunt afgaan op die cijfers, maar de daadwerkelijke schade is erger. Want elke melding komt niet bij BIJ12 terecht."
Bouma krijgt dagelijks foto's toegestuurd van toegetakelde schapen, koeien of paarden. "Daar word je echt ziek van. Helemaal omdat de politiek de kop in het zand steekt."

Paarden in Gaasterland

Om een statement te maken, organiseert Wolvenhek Fryslân een 'symbolische veldslag'. Deze vindt plaats in Gaasterland. De wolf wordt uitgebeeld met tal van spandoeken, die door een vijftigtal paarden uit Fryslân wordt 'verdreven'.
"Het is louter bedoeld om de mensen wakker te schudden. Want als je dit op z'n beloop laat, hebben we straks geen vee meer in Fryslân", besluit Bouma.
Om niet te veel bekijks te trekken, vertelt de actiegroep een dag van tevoren wat de locatie is.