Piet Adema uit De Wilgen wordt de nieuwe minister van Landbouw

Piet Adema (archieffoto) © ANP
Piet Adema (57 jaar) van de ChristenUnie wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Adema volgt Staghouwer op, die begin september opstapte. Zijn plan voor de toekomst aan de boeren werd niet goed ontvangen.
In het persbericht van zijn partij zegt Piet Adema: "De landbouw hééft toekomst in ons land. Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar zij hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig, alleen dan kan het vertrouwen in de overheid ook weer groeien. Ik wil sámen met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Mét oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen."
Piet Adema uit De Wilgen wordt de nieuwe minister van Landbouw
Hij is vandaag benoemd op voordracht van zijn eigen partij. Premier Mark Rutte is blij dat met de beëdiging van Adema "het team weer compleet is".
Adema was van 2007-2011 gedeputeerde in Fryslân. Later werkte hij bij de gemeenten Achtkarspelen, Tynaarlo en Borger-Odoorn als waarnemend burgemeester. Hij was tussen 2013 en 2021 partijvoorzitter van de ChristenUnie. Hij is voorzitter van Schoonmakend Nederland, onder andere lid van MKB-Nederland en lid van het algemeen bestuur bij VNO-NCW.
De post van Staghouwer werd waargenomen door vicepremier Carola Schouten.
Adema is de derde Fries in het kabinet, na Aukje de Vries (staatssecretaris Sociale Zaken) en Dennis Wiersma (minister van Onderwijs).