Pikante kiekjes tussen het vee: vier Friezen op de nieuwe boer(innen)enkalender

Aafke uit Drogeham © Rachel Bosman
Boeren komen dit jaar vooral in het nieuws vanwege de stikstofdiscussie. Tijd om agrariërs eens op een andere manier in het licht te zetten, dachten de makers van de boerenkalender.
Hierin worden schaars geklede boeren en boerinnen afgebeeld in hun werkomgeving. Een luchtig lichtpuntje in zwaardere tijden. Het is de twaalfde editie van de boerinnenkalender, en de vijfde van de boerenkalender. Dit jaar zijn er twee mannelijke en twee vrouwelijke modellen te bewonderen.
Jan Auke uit Oudega © Agne Kuceviciute
Het is volgens kalendermodel Jan Auke uit Oudega een manier om eens op een lossere manier te communiceren. Via deze weg spreekt hij zich uit tegen de stikstofmaatregelen. "Maar", zo benadrukt hij, "we moeten samen het gesprek blijven aangaan. Focussen op wat wel kan."
Arjen uit Oudega © Agne Kuceviciute
Kalendermaker Stef Bosloo is blij met het resultaat. Hij weet dat dergelijke initiatieven gevoelig liggen bij de woke- en de me too-beweging. "Het lijkt wel alsof iedereen op eieren loopt als het over controversiële onderwerpen gaat. Zo ook bij onze sexy kalenders."
Marianne uit Pingjum © Rachel Bosman
Jaarlijks komen er honderden aanmeldingen van boeren binnen voor de kalender. "Zij worden vrijwillig en vol trots, schaars gekleed gefotografeerd om hun sector te promoten. Dit heeft niets met seksuele intimidatie te maken", zegt Bosloo. "Op het platteland zijn mensen gelukkig nog wat meer wars van betutteling."