Dichter Tsead Bruinja stelt inclusieve bloemlezing samen met ook Fries werk

Tsead Bruinja © Omrop Fryslân
Dichter Tsead Bruinja heeft een inclusieve bloemlezing samengesteld met ruimte voor zoveel mogelijk talen, streektalen en dialecten. Er zit ook werk in van de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga (1949-2013).
In de tijd dat hij Dichter des Vaderlands (2019-2020) was, had hij zich dat voorgenomen. Zijn selectie begint in 1945 en gaat over poëzie die geschreven is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Er is poëzie uit Indonesië, Suriname en van de Antillen, maar ook gedichten van nieuwe Nederlanders uit het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.
Met de bloemlezing wil Bruinja een andere blik op de Nederlandse poëzie bieden. In andere belangrijke bloemlezingen ontbrak de Friese en Antilliaanse poëzie.
Tsead Bruinja: "Irakezen, Iraniërs, Amerikanen en anderen hebben in Nederland werk gemaakt dat met ons te maken heeft. Dat grotere verhaal ontbreekt tot nu toe in de bloemlezingen. 'Onze' literatuur is die van Remco Campert, Tjitske Jansen en Radna Fabias, maar ook die van Tsjêbbe Hettinga, Jan Glas en Nydia Ecury, van Mowaffk Al-Sawad en Mia You.'"
Tsead Bruinja werd geboren in Rinsumageast in 1974. Sinds 2000 publiceerde hij verschillende bundels in het Fries en Nederlands. De bundel De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie verschijnt 8 november.