Voorstelling Wat Soesto! van Freark Smink gaat naar Italië

Affiche van de voorstelling Wat Soesto! © Pier21
De voorstelling Wat Soesto! krijgt een vervolg over de grens. Het stuk zal volgend jaar ook in Noordoost-Italië worden gespeeld, in de minderheidstaal Friulisch.
De laatste voorstelling in het Fries is zondag gespeeld: het was de 80e voorstelling en het zat elke keer zo goed als vol. Het is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt, dat heeft alles te maken met de actualiteit van het thema: de stikstofcrisis en de toekomst van de boeren.
Acteur Freark Smink heeft een stuk zelf geschreven. Hij speelt het samen met zijn vrouw Klaasje Postma. Het gaat over het boerenleven en is gebaseerd op verhalen uit het eigen leven van Smink, die boerenzoon is.

Italiaanse delegatie

Een paar maanden geleden was er een Italiaanse delegatie bij een van de Friestalige voorstellingen en ze waren enthousiast, vertelt Smink. Het is nu vertaald naar het Friulisch en zal volgend jaar september daar opgevoerd worden.
"Het is een gebied in het noorden van Italië, boven Venetië tegen de grens van Slovenië en Oostenrijk aan. Zo'n 700.000 mensen spreken deze minderheidstaal en het is een agrarisch gebied."
Ook zijn er gesprekken met het theaterfestival Karavaan in Noord-Holland om het stuk daar in het Nederlands te doen.
Freark Smink kijkt terug en vooruit op zijn stuk Wat Soesto!
Omrop Fryslân heeft de laatste voorstelling van Wat Soesto! die gespeeld werd in het Posthuistheater in Heerenveen opgenomen. Het wordt rond de kerstdagen uitgezonden op televisie.