'Unseen': het begin van een nieuw leven voor fotograaf Ydwer van der Heide

Fotograaf Ydwer van der Heide © Omrop Fryslân, Roelof Lousma
Dat een dwarslaesie niet het einde van een carrière hoeft te zijn bewijst de 43-jarige fotograaf Ydwer van der Heide met zijn fotoboek 'Unseen'. 15 jaar lang reisde de oud-Sneker de wereld over.
Dat deed hij voor grote merken als Red Bull, om foto's te maken van het kitesurfen. Van der Heide woonde ook in Hurdegaryp en Leeuwarden.
Met zijn vriend Bas Koole ontdekte hij in het water van Workum en Kornwerderzand zijn passie voor surfen en fotograferen. Koole kreeg een internationale kitesurfcarrière en Van der Heide werd professioneel fotograaf.
Fotograaf Ydwer van der Heide moest een andere draai aan zijn leven geven
Op een dag in februari in 2021 veranderde echter het leven van Van der Heide, toen hij bij het surfen voor de kust van zijn woonplaats Noordwijk van zijn plank viel.
Hij voelde pijn in zijn nek en kon niet meer bewegen. Vrienden haalden hem uit het water en zorgden ervoor dat hij in het ziekenhuis kwam. Daar werd een dwarslaesie vastgesteld, van onder de borst. Alles onder de zesde wervel werkte niet meer goed.

Revalideren en terugkijken

Na een lange periode van revalidatie kan Van der Heide weer een paar stappen zetten met een looprek. Ook kreeg hij meer kracht terug in zijn handen. Het was voor hem een moment om in zijn archief te duiken. Uit de duizenden foto's die hij 15 jaar lang maakte, zocht hij de platen die hij anders nooit uitgezocht had.
Fotograaf Ydwer van der Heide © Omrop Fryslân, Roelof Lousma
"Ik keek heel anders naar de foto's die ik jaren maakte voor grote merken. Daar moest het merk in beeld staan. Nu zag ik veel meer van de natuurpracht en de gezichten van de mensen", zegt hij.

Tweede leven

Met zijn vriendin woont Van der Heide op een paar honderd meter van het strand van Noordwijk. Hij kan de zee zien en ruiken vanuit zijn appartement. "Ik heb het nooit vervelend gevonden om terug te gaan naar de zee. Ik heb ook niet het gevoel dat mij iets is afgenomen door de zee. Ik word er op een bepaalde manier zelfs rustig van."
Fotograaf Ydwer van der Heide © Omrop Fryslân, Roelof Lousma
Met zijn speciale strandrolstoel ('de tank') komt hij regelmatig bij de surfclub in Noordwijk om bij zijn vrienden te kijken. Hij maakt ook weer foto's en bewerkt foto's voor bepaalde kitesurftijdschriften.
Het boek 'Unseen' is voor Van der Heide een reis naar het begin van een nieuw leven. "Ik zie het ongeluk niet als een einde, het is een kans om een nieuw leven te beginnen. Ik ontdek weer nieuwe dingen die ik kan doen en waar ik goed in ben." Het grote doel is om ooit weer met een surfplank het water op te gaan.
© Omrop Fryslân, Roelof Lousma
In december is er een boekpresentatie in Kaapstad bij het grootste kitesurfevenement van de wereld. Dan is er ook een tentoonstelling met de foto's te zien. Op ydwer.com is het boek te bestellen en ook een aantal kitesurfwinkels verkoopt het boek.
Buro de Vries