PvdA-lijsttrekker Edou Hamstra: partij heeft niet goed gehandeld in kwestie Arib

Edou Hamstra (PvdA Fryslân) © PvdA Fryslân
Volgens lijsttrekker Edou Hamstra van de PvdA in de Friese Staten had de PvdA met een statement moeten komen om hun steun voor Khadija Arib uit te spreken.
Hamstra deed die uitspraak in het Omrop Fryslân-radioprogramma Buro de Vries, waar ze met Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) en Statenlid Albert van Dijk (Forum voor Democratie) discussieerde over het nieuws van de afgelopen week.
Edou Hamstra is te spreken over de brief die leden van de andere partijen in de Kamer hebben geschreven. In de brief wordt gevraagd om opheldering. Leijten, Omtzigt, Marijnissen, Ouwehand, Van der Plas en Pouw-Verweij hebben het dagelijks bestuur van de Kamer een ultimatum gesteld. Uiterlijk maandag om 13:00 uur moet het presidium duidelijkheid geven over de gang van zaken.
Hamstra noemt dit een mooi gebaar dat getuigt van verbinding in de Tweede Kamer. Maar "daarnaast had de PvdA zelf met een statement moeten komen dat we achter Arib staan". Volgens Hamstra is het wel logisch dat er niet namen van PvdA-leden onder de brief staan om het zuiver te houden. Maar dat de PvdA heeft verzuimd om zelf ook met een statement te komen, is 'jammer', zegt Hamstra.
Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib is uit de Tweede Kamer gestapt. Afgelopen week lekte via NRC uit dat het presidium een onderzoek instelt naar Arib voor grensoverschrijdend gedrag. Arib sprak toen over een 'dolksteek' door de huidige Kamervoorzitter - en voorzitter van het presidium - Vera Bergkamp.
Tjeerd de Groot vindt het een drama voor Arib, die bijna 25 jaar in de Kamer heeft gezeten. Toch begrijpt hij de stappen van het presidium wel. "Als er klachten zijn over grensoverschrijdend gedrag moet je die als werkgever serieus nemen en Vera Bergkamp neemt die verantwoordelijkheid. Dat staat los van het feit dat hoe alles gegaan is, heel akelig is".

Timing

Hamstra geeft aan dat ze twijfels heeft over de timing van 'het lek'. "Bergkamp lag onder vuur als voorzitter na haar optreden tijdens de Algemene Beschouwingen, toen Baudet zijn toespraak hield en het hele kabinet wegliep. Daar was veel commotie over en net dan is er ineens een lek dat er een onderzoek komt. Het is weer een signaal van Den Haag dat het qua communicatie niet lekker gaat en daar zijn steeds personen het slachtoffer van".
Luister hier naar Edou Hamstra en Tjeerd de Groot over de kwestie 'Arib'
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis.
De deuren van het Buro zijn zondags open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.